Més de 150 bombers denuncien que l'Ajuntament de València no va requerir als seus especialistes la nit de la DANA
La sala d’actes del Parc Central de Bombers de l’Ajuntament de València, i a petició dels mateixos professionals que componen aquest cos d’emergències, va acollir dimarts una assemblea convocada pel Sindicat Professional de Bombers (SPPLB) en què els mateixos bombers van expressar el seu enorme malestar “per la gestió que des de la direcció s’ha fet tant de la DANA com de la resta dels serveis de rellevància esdevinguts durant aquest 2024 a la ciutat de València”.
Amb la presència de quasi 150 bombers de les diferents categories que componen el cos, pràcticament més de la meitat del personal operatiu de Bombers València que intervé en primera línia en tots els serveis que es donen a la ciutat, es va poder sentir el gran malestar, la indignació i fins i tot la incredulitat per les decisions que la direcció tècnica del cos va prenent en el dia a dia de la tasca professional dels bombers i en les actuacions de més envergadura i rellevància per a la ciutadania i per als mateixos bombers.
Pel que fa a la resposta oferida per part de les autoritats municipals el 29 d’octubre amb motiu de la DANA i els dies posteriors, fonts del Sindicat Professional de Policia Local i Bombers (SPPLB) van informar que, “una vegada més, es va fallar en els temps de resposta, amb una gestió operativa que molt lluny d’estar a l’altura de l’emergència”. Des de l’organització sindical van recordar que les competències per a mobilitzar els bombers municipals dins de la ciutat i de les seues pedanies són de l’Ajuntament de València, i fora de la ciutat, si escau, d’Emergències de la Generalitat Valenciana.
En concret, van denunciar que “no es va activar el personal fora de guàrdia per a reforçar el servei en el moment crític, ni es va mobilitzar el Grup Especialista de Busseig ni la Unitat Canina, a pesar que tots dos han intervingut en catàstrofes internacionals com les de Turquia o Síria”. Tot i això, van destacar que, en el cas dels bussejadors i de molts altres companys es van mobilitzar de manera voluntària i per iniciativa pròpia fent ús d’una llanxa pneumàtica i van practicar una gran quantitat de rescats. Des de la comandància tan sols es van requerir efectius de la tercera secció a les 23.22 del 29 d’octubre, però 50 minuts després es va deixar sense efecte la petició. La Unitat Canina i el Grup de Busseig “no es van activar oficialment a la ciutat de València fins 96 hores després de l’inici de l’emergència, cosa que resulta incomprensible en un escenari d’aquesta magnitud”, van lamentar.
Per si no fora prou, van criticar que “durant la nit del 29, la gran majoria del personal que estava de guàrdia va romandre en els parcs de bombers respectius sense ser desplegats a les zones afectades, només es van desplaçar efectius del parc central, i en menys mesura del de Campanar i la zona nord”. A més, “es va comunicar a la major part dels voluntaris que no era necessària la seua presència, amb l’argument que la situació estava controlada” i només passats tres dies es va destinar “un equip de 8 bombers i 3 comandaments per a acudir a les poblacions més afectades, un desplegament, sens dubte, insuficient i tardà que va evidenciar una vegada més la falta de planificació, de previsió i de competència”.
Segons el sindicat, “aquest cúmul d’errors i decisions qüestionables no sols ha minat la confiança en la direcció dels mateixos bombers, sinó que ha posat en perill la ciutadania i els mateixos professionals que configuren el Cos de Bombers” i va afegir: “La incapacitat per a actuar amb rapidesa, coordinació i eficàcia en moments crítics com aquests posa de manifest que l’actual model de gestió està col·lapsant i que les conseqüències les paguen els que depenen d’aquest servei essencial”.
Per tot això, en l’assemblea duta a terme, el col·lectiu de bombers ha demanat a l’SPPLB la realització d’accions i mobilitzacions “per a donar solució a aquesta situació ja insostenible en Bombers València amb l’exigència del relleu en la direcció del cos”.
El regidor de Compromís Ferran Puchades va expressar el seu suport “als bombers, que una vegada més han demostrat la seua professionalitat, valentia i dedicació en la gestió d’una situació tan complicada com la DANA estant en primera línia, donant el millor de si mateixos per a protegir les persones i els seus béns, a vegades amb recursos limitats”.
Puchades va considerar “inadmissible que, mentre els bombers feien tot el possible per a respondre a una emergència tan greu, s’hagen trobat amb una gestió descoordinada i ineficaç per part dels comandaments i del govern de Catalá; les crítiques que han manifestat són alarmants i mostren una falta de previsió i planificació que no podem tolerar”.
El regidor va criticar l’“apagada” informativa a què, segons va denunciar, els va sotmetre l’alcaldessa María José Catalá quan, des del primer dia, han reclamat mitjançant preguntes en la comissió i en el ple diverses informacions sobre l’actuació de les unitats canines de bombers i policia, el grup de rescat de bombers i sobre l’assignació de reforços i horaris, preguntes que han ignorat per complet: “Han ocultat informació que l’oposició i la ciutadania tenen dret a conéixer sobre les primeres actuacions municipals després de les inundacions”.
L’Ajuntament s’excusa en el fet que “el 90% de la ciutat funcionava amb normalitat”
Fonts municipals de l’equip de Govern del PP i de Vox van comentar després de la denúncia dels bombers de València, el responsable dels quals és el regidor Jesús Carbonell (PP), que s’han mobilitzat més de 100 efectius cada dia des que va començar la DANA, una xifra que desmenteix l’SPPLB, ja que assegura que la major part han actuat de manera voluntària. Les mateixes fonts oficials van afirmar que “la mateixa nit del 29 d’octubre des de les 20.00 aproximadament s’envien dotacions en rebre els primers avisos d’inundacions i es dimensionen els efectius i s’activen les unitats segons s’observa la dimensió del temporal i les seues conseqüències en les pedanies de València”.
L’Ajuntament es va justificar en el fet que “el 90% de la ciutat funcionava amb normalitat i no es va veure afectada per les inundacions, per la qual cosa cal mantindre els equips mínims per a donar resposta a qualsevol incidència que puga produir-se a la ciutat, com va passar amb dos incendis industrials la mateixa nit del dia 29 d’octubre, o els més de 60 serveis que es van atendre a la ciutat per caigudes de branques i rebles a causa del temporal de vent”.
A més, van afegir que “la plantilla operativa als parcs s’ha reforçat en un 62% per a poder atendre l’emergència de la DANA; s’han mobilitzat totes les unitats. De fet, la primera nit Bombers València amb embarcacions i en col·laboració amb la policia local va rescatar de baixos i garatges més de 300 persones”, unes actuacions que el sindicat atribueix a l’actuació voluntària i per iniciativa pròpia dels bussejadors i no per requeriment dels comandaments municipals.
0