L'ANC demana “unitat política” independentista però no llista única si hi ha eleccions

L'Assemblea Nacional Catalana es compromet a demanar “unitat política” als partits sobiranistes però no “llista única” independentista si es repeteixen eleccions generals al juny, com tot indica que succeirà donat el fracàs de les negociacions per un pacte de govern. En la seva quarta Assemblea General, celebrada a Manresa, els socis de l'ANC han considerat que l'entitat no ha de posicionar-se, més enllà de demanar unitat d'acció, sobre la conformació de llistes electorals, cosa que va generar tensions entre els seus membres en el camí cap als comicis del 27-S.

Els més de 2.000 socis congregats a l'acte d'aquest diumenge han aprovat el full de ruta 2016-2017, en la qual s'hi inclou la petició d'unitat d'acció política de partits independentistes, però no una llista conjunta. Això últim és el que proposava la direcció de l'ANC, però les bases han aprovat una esmena que limita les seves demandes a la unitat d'acció. 

L'Assemblea ha servit també per fixar per al 14 de maig la data de les eleccions internes amb les quals seran renovats quinze membres del Secretariat Nacional i es decidirà qui presideix l'entitat. En aquest sentit, han estat modificats els estatuts de l'entitat per agilitzar el funcionament dels comicis, però menys del que es preveia: la possibilitat que el president de l'ANC sigui elegit de forma directa en les eleccions internes ha estat desestimada. 

Així doncs, seguiran sent els membres de la direcció –votats prèviament pels socis– qui escullin el president, un sistema que va generar malestar en els últims comicis interns, ja que la més votada per a la direcció, Liz Castro, va quedar fora després de la presidència, que ocupa ara Jordi Sánchez.

Un dels canvis que sí que s'han aprovat en els Estatuts és que el Secretariat Nacional sigui ampliat a 77 membres i no es permeti als seus integrants la reelecció per més de tres mandats.

Primers detalls de l'11-S: cinc mobilitzacions

Des de fa dies l'ANC arrossegava una discussió sobre com ha de ser la mobilització sobiranista del proper 11 de setembre, una disputa que havia revifat l'enfrontament entre els sectors de l'entitat, però l'Assemblea General d'aquest diumenge ha aprovat una proposta que generaria consens entre les diferents sensibilitats. La celebració de la Diada comptarà amb cinc mobilitzacions simultànies, una a Barcelona i les altres quatre en diferents punts de Catalunya (que no han transcendit i que no tenen per què ser les capitals de província). 

L'11-S, segons la comissió de mobilitzacions de l'entitat, haurà de servir per iniciar el procés constituent cap a la independència de Catalunya –la data coincideix amb l'equador dels 18 mesos marcats com el full de ruta sobiranista–. Anirà precedida a més de diversos actes al llarg de l'estiu, com una concentració de suport als càrrecs electes catalans imputats o una setmana dedicada a la projecció internacional del procés.