Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Síndic alerta de les conseqüències negatives del règim d'aïllament en la reinserció dels presos

Centre Penitenciari Brians I

Oriol Solé Altimira

Barcelona —

La situació dels presos en règim d'aïllament a les presons catalanes ha centrat l'informe anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), la institució dedicada a prevenir i detectar la tortura d'acord amb els protocols de l'ONU. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha advertit aquest dimecres que la duresa d'aquest règim pot produir “danys profunds de caràcter irreversible” en els presos, el que dificulta la seva rehabilitació i reinserció a la societat.

L'aïllament és un règim en què els presos passen unes 21 hores tancats i en soledat, amb només dues hores de pati o activitats, en cel·les aïllades en un departament especial. Casos com el de Raquel, una interna que es va suïcidar després de passar diversos dies en aïllament, van propiciar una campanya d'entitats socials que reclamava posar fi a aquesta política carcerària. El Parlament ho estudiarà a partir del pròxim gener.

El Síndic de Greuges , ha afirmat aquest dimecres que el règim d'aïllament pot generar “condicions de duresa” en els presos que s'allunyen dels objectius constitucionals i europeus. En aquest sentit, ha recomanat que la revisió de la classificació dels interns es faci en un període màxim de tres mesos i no sis com ara.

L'informe del MPTC detalla que alguns dels interns entrevistats es queixen de la manca de tractament i d'assistència per part dels professionals mèdics. La normativa obliga que els presos en aïllament, que suposen un 2% del total de reclusos, disposin de dues hores setmanals amb un psicòleg i una hora amb un mestre. La sensació dels presos en aïllament, apunta l'informe, és que són “els grans abandonats del sistema penitenciari”.

Així mateix, el Síndic ha demanat que la Generalitat fonamenti millor l'aplicació del règim d'aïllament en cada cas “sense que siguin suficients referències genèriques a la perillositat extrema o inadaptació de l'intern”, sinó que s'acompanyi dit diagnòstic amb dades precises que justifiquin l'adopció de la mesura.

Igualtat de gènere

Una altra de les mancances del sistema penitenciari català constatades pel MCPT fa referència a la igualtat de gènere. El Síndic ha reclamat “incorporar la perspectiva de gènere” a la política de presons després de constatar “situacions de vulnerabilitat especial en preses pel fet de ser dones”. Les dones són el 7% de la població presa a Catalunya.

Segons el parer del MCPT, la incorporació de la perspectiva de gènere s'hauria de traduir en dades estadístiques específiques sobre el nombre, el context social i la situació penitenciària de les preses, i també a l'hora de valorar si les circumstàncies personals i la gravetat del delicte fan “imprescindible” l'ingrés a la presó.

També cal tenir en compte la perspectiva de gènere, per al MCPT, en tots els vessants de l'internament, particularment pel que fa a les relacions familiars, l'assistència sanitària, la detecció i el tractament de la violència de gènere soferta o les mesures disciplinàries.

Etiquetas
stats