La ‘caixa negra’ del Cecopi: tecnologia sueca que fa de “columna vertebral” de la gestió d’emergències com la DANA

A falta una gravació oficial que detalle la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) del 29 d’octubre passat, jornada de la catastròfica DANA que ha deixat 221 morts i set desapareguts, hi ha una eina tecnològica que podria aportar claus sobre l’operatiu de resposta a l’emergència. Es tracta del sistema CoordCom, una mena de ‘caixa negra’ que registra totes les decisions de coordinació operativa en cas d’emergència. És, segons documentació oficial consultada per elDiario.es, la “columna vertebral” (des del punt de vista tecnològic) de la gestió autonòmica d’emergències i comunicacions i suporta les operacions tant del 112 Comunitat Valenciana com dels més de 120 serveis essencials i agències integrats en l’operativa. Cada vegada que l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) s’enfronta a una DANA o un incendi forestal, entre altres operatius, el sistema CoordCom registra les operacions que du a terme cadascuna de les agències, incloent-hi bombers, tots els cossos policials, Protecció Civil o la Unitat Militar d’Emergències (UME), entre moltes altres.

El sistema té un “caràcter crític i estratègic”, afirmen els plecs dels contractes d’explotació i manteniment del CoordCom, adjudicats per l’Avsre el 2022 per 12,5 milions d’euros a l’empresa Ilunion It Services SA, la subcontracta que gestiona el 112 Comunitat Valenciana.

La Generalitat Valenciana opera amb aquest sistema des del 2009. CoordCom és propietat de la companyia sueca CSAM Public Safety AB (rebatejada el 2023 com a Omda Emergency AB), un fabricant de tecnologia militar que ha treballat en àmbits de control i planificació geoespacial i amb drons, entre altres. Fins al 2017, la firma sueca tenia un acord d’exclusivitat amb Ericsson España SA per a comercialitzar, fer modificacions i subministrar llicències en territori espanyol. A partir d’aquest any, la tecnològica es va reservar l’exclusivitat del desenvolupament de noves funcionalitats a mesura.

El programa va ser la “base tecnològica” sobre la qual es va articular la resposta a la pandèmia de la Covid-19 pel que fa al 112, en matèria de comunicacions professionals i a la ciutadania i de despatx de recursos d’emergència.

El sistema de videoconferència a la sala del Cecopi

Integrats a les sales del Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana corresponents al Cecopi, hi ha “elements i equips audiovisuals instal·lats” del CordCom així com un sistema de videoconferència i un altre equipament, que inclou altaveus, telèfons, monitors, servidors de vídeo, controladors d’àudio i vídeo així com receptors satèl·lits.

Les unitats mòbils de gestió d’emergències de l’Avsre també tenen un equipament tecnològic similar, especialment en el vehicle del Post de Comandament Avançat (PCMA), amb sales de coordinació i d’operacions. A més, el PCA també disposa, a manera de suport, d’un vehicle SATCOM112 que proporciona mitjans tècnics i enllaços de comunicacions segures.

Hi ha terminals operatius del CoordCom, a més d’en el Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana, en altres instal·lacions de l’Avsre a Alacant i Castelló. També hi ha terminals de comandament i control i lleugers en les seus de les nombroses agències integrades en els operatius. A més, l’operatiu de resposta a les emergències té terminals mòbils i nodes i equipament auxiliar corresponents als terminals mòbils.

Els serveis de meteorologia del CoordCom

El sistema CoordCom també presta serveis de meteorologia que envien als “diversos números de mòbil dels diferents responsables de l’Avsre qualsevol mena d’informació que puga ser interessant per als serveis d’Emergències o Protecció Civil”.

“La informació enviada pel proveïdor de servei suposarà un valor afegit sobre les fonts d’informació oficials en l’àmbit de la meteorologia sobre la base d’una anàlisi per personal especialitzat en aquesta matèria sobre la informació de fonts oficials, i tindrà caràcter complementari a aquestes”, indiquen els plecs.

El 2023, l’Avsre va adjudicar per 840.000 euros el contracte del servei de desenvolupament de funcionalitats, específicament per a la gestió policial, del sistema CoordCom de gestió integrada d’emergències i comunicacions del 112 Comunitat Valenciana.

El mateix any, la Conselleria de Sanitat va adjudicar per 400.848 euros –també a la firma sueca– els serveis que permeten la integració de l’algorisme d’intel·ligència artificial en el programari Coordcom G5 per a processos de treball quotidià del Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU).

Finalment, el 2024, l’Avsre va encarregar a Omda Emergency AB (per 508.000 euros) el servei de programari de noves funcions del sistema CoordCom per a la transmissió de vídeo mitjançant 5G en temps real des dels recursos a la plataforma.