La Generalitat oculta el registre de telefonades de Mazón i el seu equip el dia de la DANA, malgrat que el president les va enumerar

Presidència de la Generalitat Valenciana no té cap document oficial que acredite les telefonades que va fer el president Carlos Mazón i el seu equip el 29 d’octubre passat, dia en què la tràgica DANA va deixar 228 morts. I això malgrat que Mazón mateix en va enumerar unes quantes el 24 de febrer passat en una conferència en el Fòrum Europa a Madrid.
El cap del Consell va fer públiques diverses telefonades amb una cronologia que va arrancar a les 17.37 hores i va acabar a les 19.43. Segons va explicar, en aquesta franja va parlar diverses vegades amb l’exconsellera i comandament únic de l’emergència, Salomé Pradas, o amb el president de la Diputació de València, Vicente Mompó.
Aquesta informació, que no es va sustentar amb cap document oficial de l’operadora de telefonia, es va produir dies després que el PSPV denunciara que el Govern valencià els amagava el llistat de telefonades. En concret, a preguntes dels diputats socialistes José Muñoz i Alicia Andújar, el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència de Presidència, Santiago Lumbreras, va contestar que la companyia telefònica que té contractada la Generalitat Valenciana “no emet factures individuals per cadascun dels telèfons fixos i mòbils coberts pel contracte”, sinó una “factura bimensual global objecte de gestió centralitzada, sense desglossament de telefonades entrants i sortints”. Així doncs, Presidència “no disposa d’un llistat de telefonades individualitzat corresponent a cadascun dels usuaris”.
Després d’enumerar Mazón algunes de les telefonades i després de comprovar que en poc més d’una hora, prèvia sol·licitud, es va obtindre el registre de telefonades de Muñoz mateix (amb el mateix contracte que Presidència), els dos diputats socialistes van tornar a reclamar, aquesta vegada davant la mesa de les Corts, el registre oficial del president i del seu equip d’assessors entre les 7.00 del matí i les 23.00 de la nit del 29 d’octubre. L’escrit anava dirigit al Consell, sense especificar l’òrgan o la conselleria, a fi que es distribuïsca a la competent.
Amb l’agreujant que, a més, com va informar elDiario.es, “els plecs del contracte del servei de telefonia mòbil indiquen que la companyia telefònica contractada ”ha d’oferir informació sobre registre de telefonades, tant entrants com ixents, que permeta obtindre el detall del trànsit i la facturació generada per totes les línies internes i externes de la Generalitat“.
Malgrat tot, novament es va remetre a Presidència, que insisteix que manca de la informació. Segons la seua resposta firmada novament per Lumbreras, a què ha tingut accés aquest diari, “no és obstacle el plec de prescripcions tècniques que esmenten els Srs. diputats en els seus escrits, ja que el contracte a què es refereixen no és un contracte de Presidència ni correspon a aquesta el control de la seua execució”.
A més, afig que “el president de la Generalitat ha fet pública personalment la relació de telefonades que va fer en el període indicat en les sol·licituds de documentació, però aquesta informació no procedeix de cap document que estiga en possessió de Presidència”, per tant, “ha de reiterar-se la resposta donada en el seu moment en el sentit que Presidència no disposa del llistat de telefonades de cadascun dels usuaris a què es refereixen les sol·licituds”.
Sobre això, fonts socialistes han considerat la resposta una ocultació en tota regla de la informació sol·licitada, perquè, tot i poder ser cert que Presidència no dispose directament de la documentació, la cosa més lògica és que la sol·licite a l’organisme o la conselleria de què depén el contracte amb l’operadora de telefonia i així remetre-la als diputats.
0