Oleguer Pujol nega la seva relació amb els papers de Panamà i en desvincula la seva família
Oleguer Pujol, fill petit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha negat aquest dimecres haver estat administrador o beneficiari últim de cap societat a Panamà, i ha precisat que ni ell ni cap membre de la seva família han tingut relació amb el despatx d'advocats Mossack Fonseca.
En un comunicat enviat a l'agència Efe, Oleguer ha volgut sortir al pas dels papers de Panamà, que revelen que el benjamí dels Pujol presumptament va cobrar comissions i en va pactar el pagament a la família De la Rosa per la compra de 1.152 oficines del Banc Santander per 2.700 milions d'euros, a través de societats opaques vinculades a Mossack Fonseca.
Per aquesta i altres operacions immobiliàries, el jutjat número 1 de l'Audiència Nacional investiga Oleguer Pujol pels delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals. En el seu comunicat, Oleguer subratlla que “mai” ha constituït una societat a Panamà ni ha estat “administrador, apoderat o beneficiari últim de cap”, i que la seva única inversió al país va consistir en un projecte immobiliari que va impulsar el 2006 amb un grup d'amics, per valor de 150.000 euros, i que va fracassar.
“No he tingut mai cap relació amb les empreses Barcem Limited, KriegeHonr Capital Limited o Davenport Trading Groupo Limited”, les societats referides en els papers de Panamà que van canalitzar presumptament els pagaments de comissions, segons la informació publicada per El Confidencial en una investigació conjunta amb La Sexta liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i el Süddeutsche Zeitung.
De fet, el més jove dels Pujol assegura que ha tingut constància de l'existència d'aquestes societats arran de la publicació d'aquest article sobre les filtracions dels “papers de Panamà”.
De la mateixa manera, i en la línia de defensa que ha mantingut des de l'inici del cas, Oleguer Pujol sosté que mai hi va haver “cap irregularitat” en el pagament de comissions per la compra de les oficines del Banc Santander, i que tots els moviments de fons vinculats a l'operació “responen a serveis reals d'intermediació”.
Segons la seva versió, les esmentades comissions “van ser pagades pel grup comprador, sota la seva total supervisió, i estaven dins de la pràctica habitual de mercat”. “Tots els meus ingressos i participacions societàries estan regularitzats i declarats davant l'Administració Tributària”, afegeix el comunicat d'Oleguer Pujol.
Crivillé sí que reconeix la societat panamenya
Al contrari que Pujol, l'excampió del món de motociclisme Àlex Crivillé ha admès que és “totalment cert” que va crear una empresa 'offshore' a Panamà per cobrar els seus drets d'imatge, tot i que ha assegurat que tot el que ha fet és legal.
En declaracions a RAC-1, Crivillé ha explicat que per gestionar els seus drets d'imatge va crear una societat a Suïssa anomenada Racinvest radicada a Holanda, que després es va convertir en l'empresa Pro Best Invest a les Illes Verges. Així mateix, ha explicat que desconeixia l'existència d'Mossack Fonseca i ha precisat que “eren gestions que feia el banc”.