Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Varios tribunales tratan de involucrar a Europa en una guerra con el Constitucional
Dentro de Effetá, el retiro católico de moda: antifaces, cuerdas y Dios
OPINIÓN | 'Que se rearmen ellos', por Anton Losada

La nul·la previsió de l’executiu de Mazón amb la DANA: el cap de seguretat del metro estava de congrés a Madrid

El president Carlos Mazón i el conseller Vicente Martínez Mus visiten les instal·lacions de FGV, en una imatge d'arxiu.

Lucas Marco

València —
26 de marzo de 2025 23:00 h

0

Malgrat tindre per llei la responsabilitat de la resposta a les emergències i la protecció civil, el 29 d’octubre passat, dia de la catastròfica DANA, el Govern autonòmic de Carlos Mazón a penes va planificar res. I això que l’Aemet avisava del fenomen meteorològic amb uns quants dies d’antelació i el Comité d’Emergències de la Universitat de València va suspendre les classes la vespra de la tràgica jornada. Fins i tot Iberdrola estava més atenta que l’executiu de Mazón a la delicada situació. 

Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), l’empresa pública de la qual depén el metro, tampoc va planificar massa la resposta a l’emergència. El cap de la Unitat de Seguretat i Protecció Civil d’FGV, José Pascual Rubio, estava el 29 d’octubre “a Madrid, en un congrés sobre protecció d’infraestructures i resiliència d’entitats crítiques”, segons afirma una resposta del conseller d’Infraestructures, Vicente Martínez Mus, a la diputada de Compromís María José Calabuig. 

El responsable de seguretat de l’empresa pública va seguir “de manera telemàtica” la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi), convocada a les 17.00 per la consellera llavors Salomé Pradas. 

La parlamentària de Compromís ha criticat dimecres en les Corts Valencianes la “incompetència” del conseller i del seu equip, que “van permetre” que el cap de seguretat d’FGV, “en compte d’estar pendent de la DANA, estiguera assegut en una butaca a Madrid”. 

Calabuig també ha recordat que José Pascual Rubio forma part del PP de la comarca de la Marina Baixa. El conseller Vicente Martínez Mus, per part seua, ha al·legat que el personal de l’empresa pública “milita en el partit que li dona la gana militar”. 

FGV va registrar nombroses incidències durant tota la jornada del 29 d’octubre, segons reconeix un informe oficial revelat per elDiario.es. La jornada va acabar amb set trens aïllats, amb cent passatgers refugiats i amb greus problemes de comunicació interna i amb el 112. 

Els senyals es multiplicaven al llarg del matí mentre el telèfon 112 de la Generalitat rebia milers de telefonades relatives a les inundacions. Un inspector del post de comandament de l’empresa pública, alertat per un capatàs de vies i obres, va detectar un vehicle “a l’interior” del barranc de Prada a l’Alcúdia amb “dues persones dalt del sostre sol·licitant auxili” a les 11.31 del 29 d’octubre passat, segons un comunicat d’incidències a què ha tingut accés aquest diari. 

Poc després, a les 11.47, el president Carlos Mazón va comparéixer davant els mitjans de comunicació per informar de la situació. Mazón va negar que s’haguera decretat l’alerta hidrològica en el riu Magre, a pesar que el seu propi departament d’Emergències ho havia fet pocs minuts abans. 

La polèmica compareixença de Mazón, el vídeo de la qual es va esborrar posteriorment del seu compte en la xarxa social X, denotava el caos i la falta de coordinació en el si del seu executiu davant el perill de la DANA, a pesar que institucions públiques, com la Universitat de València, o privades, com Iberdrola, es prenien la situació molt més de debò. 

FGV “no va prendre cap mesura” 

Una de les telefonades que va detallar Mazón que, pretesament, va mantindre la vesprada de la DANA es va produir poc abans que el cap del Consell es desplaçara al Cecopi reunit a l’Eliana (a les 20.28, segons la seua última versió dels fets). I va ser precisament amb Javier Sendra, secretari autonòmic d’Infraestructures que estava en el post de comandament d’FGV en el moment en què la instal·lació, situada a poc més d’un quilòmetre del barranc de Poio, s’inundava a conseqüència de la barrancada. 

De fet, l’altre responsable d’FGV connectat a la reunió del Cecopi, el cap de la Unitat de Serveis al Client, va haver de “desallotjar el seu despatx en començar l’entrada d’aigua en el complex de València Sud”, segons indica la resposta del conseller Martínez Mus. 

L’empresa pública, segons la diputada de Compromís María José Calabuig, “no va prendre cap mesura de protecció davant la DANA, com Carlos Mazón, que el 29 d’octubre no estava seguint l’alerta des de primera hora del matí”. “Van posar en perill centenars de passatgers i treballadors i, només per sort, no hem de lamentar més morts”, afirma Calabuig.

Etiquetas
stats