Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Sindicatura de Greuges investiga l’Ajuntament de València per separar famílies migrants en els centres d’acolliment

Els policies desallotgen un campament de persones sense llar a la Casa de l'Aigua, en una imatge d'arxiu.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

“De l’anàlisi dels fets descrits i la normativa aplicable es dedueix que l’actuació de l’Ajuntament de València podria afectar el dret d’accés a la informació pública i als drets de les persones migrants i dels menors”. La Sindicatura de Greuges es pronuncia així en la resolució de l’obertura d’investigació (document complet al final de la informació) arran de la denúncia feta pel PSPV sobre diversos casos detectats en centres d’acolliment dependents del consistori que presideix María José Catalá (PP) en què se separa unitats familiars, deixant sense plaça el pare de família i donant assistència tan sols a la mare i als fills.

L’escrit del defensor del poble valencià recull un resum de la denúncia de la regidora socialista, Maite Ibáñez, en què posa en relleu que “l’Ajuntament va firmar un conveni de col·laboració amb l’Obra Mercedària de València (OMV) amb la finalitat d’oferir acolliment integral a famílies en situació de vulnerabilitat social”. Segons el conveni esmentat, prorrogat per última vegada el 27 de desembre passat, “l’acolliment es duria a terme en la residència El Torreón (situada a Rocafort) amb un total de 20 places”.

Després de denunciar que els serveis municipals li han denegat la informació sol·licitada sobre l’activitat del centre, relata que es va personar en la residència el 12 de març passat: “Durant la visita a la residència al centre d’acolliment El Torreón, vaig poder constatar que, a instàncies de la Regidoria de Serveis Socials com del Centre d’Atenció a la Immigració (CAI) de l’Ajuntament de València, se separen famílies de migrants. Concretament, diverses de les dones acollides en el centre em van manifestar que romanien en la residència El Torreón en companyia dels seus fills menors (en algun dels casos menors nounats), però sense els seus cònjuges (progenitors dels menors) pel fet que els Serveis de l’Ajuntament i el CAI els van denegar l’acolliment en aquest centre pel simple fet de ser homes. Encara més, l’Ajuntament no va oferir a aquests homes un lloc d’acolliment alternatiu, sinó que, simplement, se’ls va deixar en llista d’espera per a poder ser acollits en el moment que hi haguera disponibilitat”.

No obstant això, sempre segons el relat que recull l’escrit de la Sindicatura, “fins a aquest moment, aquestes persones es veuen abocades a viure al carrer i separades de les seues famílies. Aquests fets van ser reconeguts per la directora del Centre d’Atenció a la Immigració (CAI) i el cap de la Secció d’Immigració, Convivència i Cooperació, que van intentar justificar-ho amb una absència de prou recursos per a atendre totes les persones”. L’edil socialista destaca a més que el conveni firmat entre l’Ajuntament i l’entitat que gestiona el centre estableix que s’oferirà “acolliment integral a famílies en situació de vulnerabilitat social”.

En relació amb l’anterior, cal prendre en consideració que, “en negar-se que els pares puguen conviure amb els cònjuges i els fills, es fa impossible que el personal d’acolliment puga prestar els serveis més bàsics i accions d’inserció laboral a les dones acollides, ja que, com que estan soles amb els fills menors, es veuen obligades a dedicar tot el seu temps a la cura dels menors”.

A continuació, la Sindicatura recull la resposta que va donar el 19 de febrer la Regidoria de Benestar Social pel que fa a les sol·licituds d’informació, en què explica que “la contestació a aquesta qüestió provoca que els serveis d’aquesta Regidoria dediquen un temps extraordinari que obstaculitza la tasca diària”.

Sobre això, el portaveu socialista, Borja Sanjuán, ha acusat de “racisme institucional” el Govern de Catalá, perquè envia “persones a dormir al carrer, separant-les dels seus fills i de les seues filles i contradient qualsevol mena de respecte als drets humans i fins i tot als drets de la infància”. Per part seua, Maite Ibáñez ha qualificat les polítiques de Catalá en matèria d’immigració de “crueltat” i ha detallat que els socialistes han denunciat dos casos concrets de separació de menors dels seus pares en centres municipals, encara que ha subratllat les seues sospites que aquesta pràctica puga ser generalitzada.

Ibáñez ha recordat que les llistes d’espera tant del CAI com del CAST s’han disparat des del 2023, igual que el nombre d’atencions a persones sense llar, que ha passat de 184 a 341. Al mateix temps, ha denunciat, l’Ajuntament tancava el Casal d’Esplai de Rocafort amb 48 places, renunciava al recurs d’El Torreón amb 20 places més, tanca el centre del Carme i posa en risc les instal·lacions de Benimàmet, perquè cap entitat vol atendre les condicions imposades.

Des del govern municipal, la regidora de Serveis Socials, Marta Torrado, sosté que la prioritat del Govern és atendre les famílies vulnerables i ha acusat l’esquerra de no construir albergs en els seus huit anys de govern. Torrado ha anunciat que, a partir de maig, el centre d’atenció a les urgències socials passarà a obrir-se durant tot l’any per a atendre famílies en situació de necessitat. Aquest centre, situat al carrer de Santa Cruz de Tenerife, s’ampliarà per a atendre 25 persones i famílies. A més, l’ONG Fundació Consciencia’t obrirà un nou centre per a atendre famílies, el mateix que Sant Joan de Déu, que “d’ací a poc” habilitarà un centre d’acolliment per a famílies “enguany”.

Compromís denuncia l’eliminació d’ajudes directes

La regidora de Compromís en l’Ajuntament de València, Lucía Beamud, ha denunciat que el Ggovern de Catalá ha eliminat les ajudes nominatives destinades a cinc entitats que treballen activament per la convivència i la integració de les persones migrants a la nostra ciutat.

Segons l’edil, aquestes entitats (Moviment per la Pau, La Casa Grande, València Acull, Asociación Intercultural Candombe i Movimiento contra la Intolerància) desenvolupen des de fa anys el projecte Xarxa Apuja el To contra el Racisme’, que involucra els centres educatius en la lluita contra la xenofòbia i la promoció de la convivència intercultural. Segons Beamud, el Govern de Catalá ha decidit eliminar dràsticament aquestes ajudes i passar-les a un sistema de concurrència competitiva a partir del curs 2025-2026.

Per a Compromís, aquest moviment no és casual. Es tracta d’una altra mostra de com la política municipal està totalment condicionada pels postulats de l’extrema dreta, en una línia idèntica a la seguida per Carlos Mazón des de la Generalitat Valenciana. “El pacte del PP amb Vox ha tingut conseqüències directes sobre els col·lectius més vulnerables, i les persones migrants tornen a ser el blanc d’aquestes retallades ideològiques”, va denunciar Beamud.

Etiquetas
stats