La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

Els veïns de la Barceloneta recuperen la reivindicació del dret a l'habitatge

“La situació de l'habitatge a la Barceloneta és molt greu”, denuncien els veïns en un manifest. Un cop més, critiquen el procés de gentrificació que pateix el barri. “No estem en contra del turisme, perquè entenem que pot donar una vida, però el que no volem és que facin fora la gent del barri”, assegura Maria Jose López, de l'Associació de Veïns de la Barceloneta. “Hauria d'estar regulat però l'ajuntament no regula res”, afegeix.

Els veïns consideren que “la pressió de l'especulació” a la Barceloneta es veu afavorida per l'atractiu turístic de la zona. Aquest fet “sumat a la conjuntura de crisi i a l'augment de l'atur, està provocant un increment del nombre de veïns que no poden fer front al lloguer i que es troben en perill de desnonament, així com dels casos de veïns que pateixen mobbing”, sentencia el manifest.

“Cap veí al carrer”

La reivindicació bàsica del manifest de la Taula de Bon Veïnatge de la Barceloneta és que cap veí o veïna es quedi al carrer. Per això reclamen l'amplicació del parc d'habitatges socials, amb garanties especials per la gent del barri. Demanen “el compromís que el 25% dels pisos socials seran sempre per als veïns i veïnes del barri” perquè “la permanència al barri, en el cas de la gent gran, és vital”.

A més a més, reclamen que tots els nous habitatges socials siguin en règim de lloguer. “I a més s'ha d'adequar el lloguer als ingressos”, afegeix Joan Balañach, de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). “Ara mateix la gent que es troba amb dificultats ha de seguir pagant el mateix i només te l'opció de recórrer als serveis socials”, explica. En la mateixa línia, reclamen que el consistori garanteixi que “cap família ni veí es quedarà sense els subministraments bàsics (aigua, llum, gas) per no poder assumir el preu de la factura”.

Les entitats socials impulsen un pla amb l'ajuntament

Els veïns de la Barceloneta presenta el manifest una setmana després que l'ajuntament mantingués una reunió de treball amb entitats com la PAH, la FAVB o l'associació 500x20 per seguir treballant en el procés que es va iniciar amb l'aprovació de la moció impulsada per la PAH al consistori.

Es tractava d'una trobada per presentar la Mesura de detecció i foment de lloguer d'habitatges desocupats, però les entitats la valoren positivament. “Ja tenen sol·lucionats tots els detalls tècnics, cosa que demostra que la moció es pot aplicar i es poden fer aflorar i sancionar els pisos buits”, explica Mercè Pidemont, de la PAH. Des de la FAVB, Balañach també es mostre satisfet perquè considera que hi ha voluntat de tirar endavant la mesura.

El principal objectiu es fomentar el lloguer, permetent també que particulars cedeixen la gestió a l'ajuntament per tal que els dediqui a lloguer social. Des del consistori remarquen, però, que el document està en fase de treball i encara s'haurà de consensuar amb els diferents grups polítics.

Les primeres zones on s'aplicarà aquest pla, però, sí que estan clares: Ciutat Meridiana i el Sud-oest del Besòs. Tant l'ajuntament com els veïns coincideixen en afirmar que són les zones més afectades pels desnonaments. “És de calaix, no hi ha un altre lloc per on començar”, assegura Manuel Cubero, de l'associació de veïns de Ciutat Meridiana. “Portem quatre anys aturant desnonaments i treballant pel tema de l'habitatge, som un referent en això i el barri més pobre de Barcelona”, afirma.

El problema dels pisos turístics

A la Barceloneta, la gentrificació és una de les qüestions que més preocupa a l'hora de parlar de dret a l'habitatge. Davant el sucós rendiment econòmic dels pisos turístics, Maria José López apunta que la gent gran, que viu amb rendes antigues i es veu afectada pel mobbing “se sent amenaçada i no s'atreveix a denunciar”. Però tot i que no s'atreveixin a donar la cara públicament, Pepa Picas, de l'Associació de Veïns de L'Òstia, explica que disposen d'una assemblea perquè aquesta gent es pugui trobar un cop al mes.

Els veïns estan especialment preocupats pel creixent nombre d'habitatges turístics al barri. “Al barri hi ha 64 pisos turístics amb llicència, però fa un parell d'anys vam fer un recompte i en vam trobar més de 300”, denuncia Picas. Lamenten, però, que aquesta feina l'hagin de fer els afectats. “Estem farts de fer de policia, el que volem és que l'Ajuntament investigui i sancioni aquests pisos”, explica.