Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Trump abre su presidencia con medidas contra los migrantes y antiLGTBI
El PSOE apura el deshielo con Junts para salvar el alza de las pensiones y otras medidas
Opinión - En adelante, señor Quirón. Por Esther Palomera

Adaptar-se a l’extrem: científics i experts aborden a València l’impacte del canvi climàtic després de la DANA

Archivo - Imagen de una zona de la localidad valenciana de Paiporta tras la dana del 29 de octubre.

Laura Martínez

0

La Mediterrània és l’epicentre del canvi climàtic i els fenòmens extrems es convertiran en habituals. Els experts en geografia i clima ja fa anys que adverteixen que les regions mediterrànies entraran en un terreny desconegut en què s’intensificaran els fenòmens meteorològics com la DANA que va assotar València el 29 d’octubre passat. Sense anar més lluny, en l’última sessió de la comissió d’estudi de l’Ajuntament de València, esdevinguda dilluns, els experts han mostrat unanimitat a reclamar mesures d’adaptació a les noves condicions climàtiques: el que fins ara era extraordinari començarà a ser freqüent.

Sobre aquesta qüestió pretén fer llum la primera conferència d’experts en canvi climàtic a la Mediterrània Ibèrica, que acull la Universitat de València el 30 i 31 de gener. Organitzada pel catedràtic emèrit de geografia humana Joan Romero i la catedràtica de geografia física Ana Camarasa, reunirà científics i investigadors en camps diversos per a abordar la relació entre canvi climàtic, els usos i la gestió del territori en aquesta zona del planeta, amb la finalitat de presentar evidències sobre les causes i els efectes dels processos en curs, analitzar estratègies i emetre recomanacions per a tot el que les vulga escoltar.

El professor va plantejar en la comissió municipal una agenda de governança per a abordar els reptes futurs: per a la qual no estem preparats: plans d’adaptació al canvi climàtic en les escales municipals i regionals, gestió de l’aigua com a recurs i com a risc, plans de risc per a activitats exposades, protocols per a fenòmens extrems que “amb tota seguretat es repetiran”, educació en canvi climàtic en totes les etapes acadèmiques, un avançament del que s’abordarà en la conferència la setmana vinent.

El panell incorpora acadèmics i estudiosos de Catalunya, les Balears, Múrcia i Andalusia, a més de les universitats valencianes, que es comprometen a elaborar recomanacions que servisquen de conclusió de les jornades per a la seua difusió. En un desplegament sense precedents, durant dos dies se succeiran conferències sobre la intensificació del cicle hidrològic, desertificació, incendis, dinàmiques costaneres, ordenació territorial, infraestructures, obra hidràulica, resiliència socioterritorial, vulnerabilitat social i gestió integral del risc, entre altres qüestions. Els ponents de cada camp participaran també en l’elaboració de les conclusions i les recomanacions que sorgisquen del debat.

La rectora de la UV, Mavi Mestre, remetrà les conclusions als parlaments de Catalunya, les Balears, Múrcia, Andalusia, a les Corts Valencianes, així com al Congrés i al Senat, una vegada es debaten entre els membres del congrés i s’aproven en ple de la trobada. El saber col·lectiu que es genere en les jornades es posarà a la disposició de les institucions i dels ciutadans, que podran seguir les retransmissions en streaming des dels canals de la universitat. Així doncs, la conferència d’experts busca traslladar els punts de trobada i consensuar una sèrie de mesures perquè siguen d’utilitat als ciutadans, amb la finalitat d’adaptar les societats al nou escenari i minimitzar els danys futurs.

Etiquetas
stats