Sanitat no ha remés a la Sindicatura de Comptes cap dels 191 grans contractes perquè es fiscalitzen
Els informes de la Sindicatura de Comptes posen en relleu l’opacitat de la Conselleria de Sanitat del Govern valencià. Aquest departament, tradicionalment caòtic i amb enorme pes en l’Administració pública, peca a més d’un esforç escàs per una gestió transparent i el compliment dels terminis. Els últims documents publicats i lliurats per l’organisme estatutari indiquen que Sanitat és la conselleria que més contractes menors fa, la que més volum de recursos mobilitza i la que més tarda a enviar la informació, si ho fa. En altres casos, l’ens que dirigeix Vicent Cucarella retrau que directament ni es faciliten els expedients.
En l’informe sobre l’auditoria del compliment de la legalitat en la contractació pública del 2023 el síndic assenyala que Sanitat no ha remés ni un sol dels extractes dels expedients de contractes formalitzats que ha d’auditar com marca la Llei de contractes del sector públic. En total, xifra en 191 els documents d’aquestes característiques corresponents a l’any 2023, un període de transició entre l’executiu d’esquerres i la coalició PP-Vox, ja trencada.
Des del 2018, l’Administració ha de remetre els contractes que superen un llindar determinat a la Sindicatura de Comptes, que utilitza com a referència la Llei de contractes del sector públic, adaptant una instrucció del Tribunal de Comptes. Aquests són, segons diu el text, els que superen un llindar de 600.000 euros quan es tracta d’obres, concessions d’obres, concessions de serveis i acords marc; de 450.000 euros si es tracta de subministraments; i de 150.000 euros si es tracta de serveis i de contractes administratius especials. És a dir, procediments que impliquen un volum pressupostari considerable.
La Llei de contractes del sector públic marca que han de remetre’s en un termini de tres mesos després de la formalització del contracte “una còpia certificada del document en què s’haguera formalitzat aquell, acompanyada d’un extracte de l’expedient del qual es derive”, si compleix els requisits esmentats. “És destacable que la Conselleria de Sanitat no ha remés aquesta informació en cap cas”, diu el text de la Sindicatura, que destaca que Hisenda i Serveis Socials sí que han complit totes les obligacions sobre això. Les dades, indica l’informe, s’han obtingut descarregant-les de la web de Gva Oberta, que trasllada els del registre de contractació autonòmic. El 2023, la Conselleria de Sanitat va fer contractacions per 870 milions d’euros, quasi la meitat del total de la Generalitat Valenciana, en 929 procediments.
Pel que fa als contractes no menors, la Sindicatura també indica que el departament que dirigeix Marciano Gómez remet la meitat dels contractes passats els 30 dies de termini en el registre oficial de la Generalitat. El 74,3% dels contractes comunicats de la Generalitat ho fan amb retard, diu l’informe, encara que destaca que en tots els departaments el percentatge és millor que el de l’any anterior. El departament que ara dirigeix Marciano Gómez ha comunicat 6.812 contractes menors –amb menys fiscalització– al registre per un import conjunt de 26,9 milions d’euros. L’ens fiscalitzador retrau que no tots els departaments de salut faciliten aquesta informació. És, de nou, la meitat de la contractació menor de l’Administració.
Així mateix, l’informe de fiscalització indica que l’any passat es van aprovar 783 expedients de rescabalament per enriquiment injust en totes les conselleries, per un import conjunt de 1.668,4 milions d’euros. El 88% d’aquests pagaments, 1.473,5 milions d’euros (88,3%) corresponen a despeses tramitades per la Conselleria de Sanitat. La sindicatura retrau constantment que “l’aprovació d’aquests expedients suposa una excepció al principi d’especialitat dels crèdits pressupostaris” i “traslladar la cobertura del dèficit existent als exercicis següents”.
El síndic també va retraure al departament de Gómez que no remetera els imports de les liquidacions pendents a les empreses concessionàries dels hospitals privatitzats. L’última xifra estima que les empreses deuen 350 milions d’euros a la Generalitat per 38 liquidacions pendents de cobrar des del 2011.
0