Per què empreses i no bombers o l’UME netegen garatges sense ventilació afectats per la DANA on va morir un treballador
Un home de 45 anys va morir i un altre, de 39 anys, va resultar ferit el 18 de gener passat en afonar-se l’escala del garatge d’un edifici situat en el municipi valencià de Benetússer, un dels afectats per la Dana del 29 d’octubre passat.
El mort és un operari que formava part de l’equip de neteja de l’empresa Becsa, contractada per la Diputació de València per a actuar en els garatges del municipi eliminant llots i estris. L’enfonsament de l’estructura de l’escala d’accés al garatge va ser la causant de l’accident i, segons els primers informes tècnics, l’estructura de l’edifici, situat en l’avinguda d’Orba, no es va veure afectada i no va caldre evacuar-lo.
Una de les qüestions que ha causat controvèrsia després de l’accident és la idoneïtat que siguen empreses les que facen aquestes tasques en detriment de la Unitat Militar d’Emergència (UME) i dels bombers, tant de la Diputació de València com de la Generalitat (forestals), cossos a què a priori se’ls pressuposa més preparació.
De fet, inicialment van ser tant els militars com els bombers els que s’encarregaven de les tasques de neteja en els garatges, però, a mesura que passaven els dies i empitjoraven les condicions de salubritat, per l’emanació de gasos procedents de l’abocament d’aigües fecals pel trencament de baixants i dels mateixos líquids tòxics dels vehicles, la situació va canviar.
El 20 de novembre, l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) va publicar un protocol per mitjà del qual advertia que les tasques de neteja després de la riuada en espais confinats, com ara garatges, només poden ser assumides per professionals qualificats, atesos els riscos elevats d’aquesta mena de treballs. Al mateix temps, la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (Sgise) va traslladar als bombers forestals un protocol d’actuació, segons el qual, es delimitava la seua capacitat de treball en garatges a tan sols primeres plantes, sempre que no hi haguera llot i emanació de gasos, és a dir, els anomenats “espais confinats de menys risc”.
Davant aquesta situació, la Diputació de València es va disposar a buscar empreses especialitzades, una tasca que no va ser senzilla, segons es desprén del contracte d’emergència a què ha tingut accés elDario.es. Segons el document esmentat, la corporació provincial que presideix Vicente Mompó va contractar per via d’emergència huit empreses per import de 10,9 milions d’euros (IVA inclòs) per a la neteja de garatges amb segons soterranis en les localitats de la zona zero i a una altra d’assistència tècnica per a supervisar la seguretat de les faenes per 297.000 euros (IVA inclòs). A més, fonts de la Diputació afirmen que, entre els requisits exigits a les empreses, està la realització d’un curs de formació de huit hores específic per als empleats participants en aquestes tasques de neteja. El curs el va organitzar la Fundació Laboral de la Construcció de la Comunitat Valenciana.
Segons el contracte, “els dies 21, 22, 23 i 24 de novembre es van dedicar a la cerca d’empreses amb la disponibilitat i la solvència necessàries per a afrontar amb mà d’obra, maquinària i equips les faenes objecte del contracte, per a la qual cosa es van fer una sèrie de contactes telefònics amb diverses empreses del sector dels serveis i de la construcció, que disposaren dels recursos que es necessiten per a l’execució adequada de les tasques que implica el contracte d’emergències; el resultat obtingut durant aquests quatre dies de busca d’empreses va ser una majoria de respostes negatives a participar en el contracte o un interés escàs, les respostes afirmatives van ser inferiors al 25% de les consultes fetes, finalment es va obtindre el compromís verbal de les empreses següents: Becsa, Facsa, FCC Construcción SA, Guerola Infraestructuras SL. Romefer Internacional SL, unió temporal d’empreses Dragados-Rover-Tecsa i Vilos Infraestructuras SL”.
En el cas de Becsa, successora de la promotora Lubasa que va participar en el finançament il·legal del PP de València, el contracte estimat és de 1,5 milions d'euros (IVA inclòs) corresponent a la neteja de 82 garatges a Benetússer i Sedaví.
Fonts de l'empresa han explicat, a preguntes d'eldiario.es, que “els treballadors de Becsa i les subcontractes que treballen en els soterranis tenen tots la formació requerida legalment de prevenció en espais confinats; e va realitzar prèviament un annex a l'avaluació de riscos per a tindre en compte els riscos associats en treballs confinats, amb protocol especifique per a inici i continuïtat d'estos; en l'actuació està sempre present el recurs preventiu i l'encarregat” i han afegit que “el treballador mort no feia treballs en eixe moment en l'àrea confinada, la seua labor era l'extracció de llots amb el camió bomba”.
Les mateixes fonts han confirmat que “l'assistència tècnica contractada per la Diputació, amb anterioritat al començament dels treballs, va realitzar la inspecció estructural de l'immoble, autoritzant l'accés i inici dels treballs. També va realitzar el seguiment i inspecció durant estos”.
El document reflecteix que, “prèviament al començament de les faenes per a cadascun dels emplaçaments, l’assistència tècnica en companyia del responsable designat pel contractista farà una inspecció inicial de l’emplaçament per a avaluar les condicions de l’immoble: geometria, altures lliures, instal·lacions, recorreguts, vies d’evacuació i possibles riscos identificats”. A més, “es verificaran i es garantiran les condicions de seguretat següents: il·luminació i ventilació adequada del recinte; mesurament de nivells d’oxigen i gasos nocius, si cal; absència de riscos greus, com ara problemes estructurals, caiguda d’objectes per enfonsament i/o manipulació, elèctrics o d’atrapament; riscos relacionats amb condicions de seguretat, físics, químics, biològics, ergonòmics i psicosocials”.
Des de la Diputació asseguren que l’empresa adjudicatària de l’assistència tècnica, en concret Global Gestión Técnica SL, va fer les inspeccions pertinents en el garatge de Benetússer.
Els criteris seguits per a la tria de les empreses adjudicatàries, segons el contracte, han sigut els següents: “Tindre disponibilitat immediata dels recursos humans i materials necessaris per a escometre les faenes amb caràcter d’emergència, en una situació d’oferta insuficient per a cobrir l’alta demanda existent en el mercat, tant pública com privada, conseqüència de la catàstrofe; estar al corrent de totes les seues obligacions amb la Hisenda pública estatal i provincial i amb la Seguretat Social, d’acord amb la declaració responsable efectuada pels seus representants; tindre la solvència tècnica suficient acreditada mitjançant una classificació o certificats de bona execució que puguen considerar-se adequats a l’objecte del contracte”.
Compromís exigeix explicacions
La portaveu adjunta de Compromís en les Corts, Isaura Navarro, va exigir el 19 de gener passat que “s’investigue si es posa en perill els encarregats de netejar garatges” afectats per la DANA del 29 d’octubre passat. Igualment, va demanar al Consell que “done explicacions en les Corts d’aquest enorme retard en la neteja de garatges i altres infraestructures”.
Navarro va expressar que el dissabte 18 de gener “va ser un altre dia negre per al poble valencià, en què s’ha hagut de lamentar la mort d’un treballador que feia tasques de neteja d’un garatge a Benetússer”.
“L’endemà d’aquest nou accident mortal, queden damunt de la taula moltes preguntes: per què 80 dies després de la DANA del 29 d’octubre encara no estan nets tots els garatges, per què les infraestructures on viu la gent encara estan plenes de fang, que es menja els edificis, i si es posa en situació de perill la gent que ha de fer les tasques de neteja”, va manifestar.
Per això, des de Compromís exigeixen que “s’investigue què ha fallat” i demanen al Consell que “done explicacions en les Corts d’aquest enorme retard en la neteja de garatges i altres infraestructures”.
0