La portada de mañana
Acceder
Ayuso culmina con la universidad cinco años de políticas contra la educación pública
El Gobierno de Macron, a punto de caer: ¿qué puede pasar si triunfa la moción de censura?
'Si triunfa el golpe...', por Rosa María Artal

Quatre minuts per a explicar perquè no tenen sentit les diputacions provincials

Anacròniques, obsoletes, centralistes, amb competències duplicades, xarxes de clientelisme, focus de corrupció, prebendes i enxufisme, amb una gestió arbitrària i opaca dels recursos... Així són les diputacions provincials segons el parer de Compromís, que demana la seua dissolució en considerar-les totalment prescindibles. Precisament, PP i PSOE van rebutjar la passada setmana en el Senat una proposta presentada per la formació valencianista -amb el suport d'Units Podem i ERC- que instava el Govern a iniciar els tràmits necessaris per a suprimir les institucions provincials. Populars i socialistes van defensar el paper “vertebrador” d'aquestes administracions que consideren “fonamentals”.

La formació valencianista, que governa en la Diputació de València al costat de PSPV-PSOE, Esquerra Unida i València en Comú, ha presentat aquest dilluns un vídeo de quatre minuts -elaborat per Granissat i amb un cost de 3.000 euros sufragat gràcies als ingressos del grup provincial- en el qual explica les raons per les quals, en la seua opinió, aquestes institucions haurien de dissoldre's. L'objectiu d'aquest vídeo, expliquen, és “fer pedagogia”.

Així, expliquen que es troben en la paradoxa d'haver de governar una administració que volen fer desaparèixer: “Estem en elles per una qüestió de responsabilitat, per a gestionar-les amb eficàcia, transparència i equitat; per a treballar de forma conjunta i coordinada amb el Consell, al mateix temps que se'ls dóna major capacitat de decisió als ajuntaments”. D'aquesta manera, apunten, les diputacions, a poc a poc, han d'anar perdent pes, “però és necessari negociar amb la resta de partits el nou model d'organització territorial”.

Aposta per la comarcalització

La secretària general de Compromís, Àgueda Micó, que ha estat acompanyada per la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el portaveu valencianista en la institució, Xavier Rius (també els han acompanyat el síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, i el portaveu en la Diputació d'Alacant, Gerard Fullana, entre altres), ha defensat les “històriques” estructures comarcals per a la vertebració del territori enfront d'una divisió artificial ideada en el segle XIX. “És una alternativa molt millor i més valenciana”, ha comentat.

Micó, encara que des de Compromís són conscients que és una cosa impossible en l'actual legislatura, creu que és un objectiu factible a mitjà termini. “El meló del model territorial està apunt d'obrir-se, ja que tots els partits excepte el Partit Popular, estan per la faena de suprimir les diputacions”. “El debat està en les institucions i ara cal traslladar-ho al carrer”, indica.

“No és no”

“No és no”, ha dit Xavier Rius en referència a les diputacions provincials: “Nosaltres no hi creiem i estem per la seua dissolució, encara que malauradament la Constitució ho impedeix. Hi ha altres partits que no ho tenen tan clar, que diuen una cosa i quan governen canvien d'opinió”. Rius ha mostrat la seua sorpresa perquè s'edite “propaganda” per a publicitar la institució. “Si qüestionem el sistema no anem a traure un pamflet dient el bona que és”, ha indicat.

En aquest sentit, Amigó ha descartat que siga un tema de conflicte amb els seus socis de govern del PSPV, que el passat mes d'octubre van editar 'El Quadern de la Dipu', una obra dirigida a “xiquets i majors” per a explicar què és i què fa la Diputació i a la qual es referia Rius. En aquella ocasió, el president de la Diputació valenciana, el socialista Jorge Rodríguez, va apuntar: “Un es pregunta si les diputacions es qüestionen perquè no se sap molt bé què fan; hem d'explicar a què es destinen els diners dels ciutadans”. “El PSPV ho tenia clar, ho portava en el seu programa electoral [la dissolució de les Diputacions], però igual no els interessa dir-ho ara i per això parlen de canvi de model”, relata Amigó.

Subsidiàries del poder local

El president de la Generalitat, Ximo Puig, també s'ha referit a aquesta qüestió i ha defensat que mentre existisquen les diputacions provincials han de ser “absolutament subsidiàries” del poder local i col·laborar amb la Generalitat amb l'objectiu d'oferir “millors serveis públics als ciutadans”. Així mateix, s'ha mostrat partidari de “racionalitzar, ser més eficients i recolzar el que és el municipalisme, aqueix territori on es poden resoldre millor els problemes” dels ciutadans.