Balears repeteix al gener com la comunitat autònoma amb el preu del lloguer més alt

Europa Press

0

El preu del lloguer a Balears ha registrat al gener un preu mitjà de 18,58 euros per metre quadrat, fet que suposa un augment mensual del 3,12% i de l'11,34% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Així es desprèn de l'informe mensual de preus de lloguer de pisos.com publicat aquest dilluns, que apunta que l'ascens mensual registrat a les Illes és el més important d'Espanya i que les Balears segueix sent la comunitat autònoma amb el preu més alt.

D'altra banda, Palma ha marcat el gener del 2025 un preu mitjà de 17,96 euros per metre quadrat, cosa que situa la ciutat al quart lloc a la llista de les capitals de província més cares del país.

Així mateix, la capital balear ha registrat una caiguda mensual del 0,23%, la segona més lleu d'Espanya, mentre que ha crescut un 6,1% en comparació del gener de l'any anterior.

Balears va ser l'autonomia amb la mensualitat més cara, davant de Madrid (18,41 euros/m2). D'altra banda, el pis tipus de lloguer a Espanya va tenir el gener del 2025 un preu mitjà per metre quadrat de 12,5 euros. Aquesta xifra suposa un augment mensual del 2,63% i, en comparació interanual, de l'11,41%.

Segons el portal immobiliari, la pujada de les mensualitats de lloguer sembla no tenir sostre, estenent la tensió a zones on fins ara hi havia equilibri entre oferta i demanda.

En aquest sentit, el director d'Estudis de pisos.com, Ferran Font, assenyala que “els repunts van expulsant els llogaters que, per ajustar la renda al seu pressupost, busquen en barris on en un primer moment havien descartat viure, ja sigui per falta de certs serveis, per no conèixer-los o per estar lluny”.

A parer seu, aquest desplaçament forçat per qüestions econòmiques “canvia la configuració de les zones cèntriques, on el lloguer turístic i temporal es va fent fort, però també de les perifèries, amb lloguers molt per sobre de la mitjana històrica i amb cada vegada més pisos que es lloguen per habitacions”.

Igualment, considera que “sumar forces i treballar amb l'objectiu de crear un parc de lloguer assequible és essencial, però aquests habitatges encara trigaran a estar disponibles i el problema del lloguer és de caràcter urgent”.

“Els incentius fiscals sí que podrien ajudar a destensar els preus, però s'han de mantenir en el temps i realment constituir un benefici, o ens veurem abocats a la tornada del mercat negre davant la creixent inseguretat jurídica”, conclou Font.