Antifrau investiga nombroses irregularitats en el bo per al comerç de Mazón i el seu amic empresari
El Bo Consum que va llançar el 2022 la Diputació d’Alacant com a mesura per a revitalitzar el comerç de les localitats de la província després de la caiguda de vendes que va suposar la pandèmia el 2020 i el 2021 està sota la lupa de l’Agència Valenciana Antifrau (AVA). En la creació del projecte i en el seu desplegament apareixen el president de la Cambra de Comerç d’Alacant, Carlos Baño, i Carlos Mazón, amics i “germans”, segons el primer.
Carlos Mazón era precisament el president de la corporació provincial quan es van llançar aquests bons entre el 2022 i el 2023, i Baño és l’administrador de l’empresa Nexo Retail Alicante SL, una societat instrumental creada per la Federació de Comerç i Pimes de la Província d’Alacant (Facpime) el 13 de juliol de 2022, data que coincideix amb la posada en marxa del Programa Bo Consum. Aquesta companyia facturava serveis als ajuntaments vinculats als diners que injecta l’entitat provincial als municipis que el sol·licitaven.
La proposta dels bons consum consistia en el fet que la Diputació d’Alacant aportava una quantitat als ajuntaments amb què se subvencionava el 50% de la compra del consumidor final, amb la qual cosa s’estimulaven les compres pel cost més baix per als ciutadans, mentre que el comerç facturava el que es preveia. Entre el 2022 i el 2024, l’entitat provincial ha repartit 58 milions d’euros en ajudes d’aquesta mena, però la gestió està ara en dubte i Antifrau investiga les possibles irregularitats.
El primer assenyalat va ser l’Ajuntament de Torrevella, governat per Eduardo Dolón (PP), a qui l’any passat Antifrau li va sol·licitar la revisió de les resolucions de la concessió de les ajudes a l’Associació de Petits i Mitjans Comerciants de Torrevella –a pesar que la convocatòria de la corporació provincial “exigia la gestió directa” del bo–. I això s’argumentava afirmant que l’Ajuntament va atorgar els fons que donava la Diputació d’Alacant sense concurrència competitiva per la “configuració errònia” de les bases, que atribuïen “indegudament” la condició de beneficiària (en compte d’entitat col·laboradora) a l’associació. Per això demanava al consistori que exigira a l’associació el reintegrament per “atorgament indegut” d’una subvenció per un import de 283.218,74 euros. D’aquesta quantitat, l’organisme autonòmic ha detectat evidències que 107.871,03 euros no s’haurien declarat físicament en el model 347 de l’Agència Tributària, cosa que també podria ser causa de reintegrament.
Així doncs, l’AVA establia un presumpte frau de llei en les subvencions del consistori en les anualitats del 2021 i el 2022 en les ajudes al comerç. Durant les perquisicions, Antifrau també va detectar que l’associació va incloure com a despeses justificades els serveis prestats per una empresa privada (Nexo Retail Alicante SL, l’administrada per Carlos Baño), contractada per a encarregar-se de la plataforma informàtica de gestió del bo. L’informe critica que les despeses s’inclogueren en convenis, cosa que encobria “autèntics contractes” amb aquesta empresa.
Perill per a la butxaca dels veïns
Davant aquesta situació a què s’enfrontava l’Ajuntament de Torrevella, Compromís va portar el tema a la Diputació d’Alacant mostrant la seua preocupació perquè la resolució de l’Agència Antifrau puga comportar que els residents de Torrevella es vegen obligats a reembossar els fons gastats en comerços locals.
Però aquesta situació es podria estendre a més municipis alacantins, atés que la falta de planificació ha “generat dificultats” per a licitar la gestió de les subvencions bo comerç en diversos llocs. Així doncs, recordaven que, davant la urgència imposada per la Diputació i la carència de recursos propis, “nombrosos municipis s’han vist forçats a delegar la gestió d’aquests bons en les seues associacions d’empresaris o contractar empreses externes”.
L’Agència Antifrau ha requerit a diversos ajuntaments més informació sobre la gestió dels bons, concretament als que van contractar amb l’empresa Nexo Retail Alicante SL. Específicament els reclama “el procediment utilitzat per a la selecció de Facpime/Nexo Retail Alicante SL com a entitat col·laboradora/contractista del Programa Bo Consum durant l’any 2022 i el 2023”.
Els investigadors també volen “les factures o les despeses aprovades i pagades a la mercantil Nexo Retail Alicante SL o a Facpime durant els anys 2022 i 2023 en el marc del Programa Bo Consu o similar amb indicació de l’import, el concepte, amb còpia adjunta del contracte/conveni de que derivara aquesta/es i de les factures/document justificatiu de les despeses esmentades”.
I finalment, els funcionaris de l’Agència també sol·liciten el model 347 de l’associació i l’empresa que dirigeix Baño i “la inclusió de despeses de les entitats Facpime o de Nexo Retail Alicante SL en compte justificatiu per a l’obtenció de la subvenció de la Diputació Provincial d’Alacant per al Programa Bo Consum duts a terme per aquesta Administració durant les anualitats 2022 i 2023”. Els ajuntaments tenen deu dies per a subministrar aquestes dades als investigadors.
Quant als comptes de Nexo Retail Alicante, l’empresa que, creada el juliol del 2022, va facturar durant els cinc mesos restants de l’any 676.896 euros i va aconseguir uns beneficis de 512.966 euros, cosa que suposa una rendibilitat de més de 75%. El 2023 i ja amb l’exercici complet i amb Carlos Mazón des de juliol en el Palau de la Generalitat, els ingressos de Nexo Retail Alicante van baixar fins a 371.627 euros, encara que els beneficis van ser de 147.640 euros, segons els comptes depositats en el Registre Mercantil. Aquests dos exercicis són els que investiga l’Agència Antifrau.
Preguntada Facpime dilluns pels comptes que demana Antifrau sobre els contractes dels ajuntaments, l’única resposta rebuda és que qualsevol contestació ha de passar prèviament per la junta.
0