El marit d’una diputada del PP es postula a un ‘supercontracte’ d’HPP en un barri de València arrasat per la DANA
L’empresa immobiliària del marit d’una diputada del PP en el Congrés s’ha postulat en solitari per aconseguir un ‘supercontracte’ de 221 habitatges de protecció pública (HPP) de l’Ajuntament de València en, entre altres zones, un dels barris del sud de la ciutat arrasats per la catastròfica DANA del 29 d’octubre passat. Es tracta de la firma SFI Consulting, propietat de l’empresari Javier Timoner Lloret, marit de la diputada Alma Alfonso Silvestre, que forma part de la junta directiva i del comité executiu del PP de València, tots dos presidits per l’alcaldessa popular María José Catalá. L’adjudicació, per procediment obert, atorgaria a l’empresa el dret de superfície per a construir un total de 221 habitatges de protecció pública en quatre parcel·les de propietat municipal.
Alma Alfonso, a més de diputada en el Congrés, encapçala la secretaria executiva d’Economia, Pimes i Autònoms del PP de València. També forma, com a vicesecretària d’Ocupació, Emprenedoria i Infraestructures i secretària d’Autònoms, del comité executiu autonòmic del PP valencià, presidit per Carlos Mazón.
En les seues xarxes socials, la parlamentària exposa la seua proximitat a l’equip de l’alcaldessa Catalá en actes oficials a València (va assistir amb el seu marit al casament recent del regidor popular Juan Carlos Caballero, oficiada per la primer edil).
La diputada va intervindre en el Congrés el 13 de novembre passat per a criticar el PSOE després de l’atac a Pedro Sánchez durant la visita oficial encapçalada pels reis (a què també va assistir el president valencià Carlos Mazón) a Paiporta, localitat arrasada per la DANA. “Nosaltres condemnem la violència, però no podem criminalitzar persones que passen per un dels pitjors moments en la vida, i no podem confondre ciutadans desesperats amb criminals organitzats”, va afirmar Alma Alfonso.
Ingressos ‘nets’ de 155 milions
Si la immobiliària resultara adjudicatària del contracte, assumiria totes les despeses de la construcció dels 221 pisos i els gestionaria directament durant 65 anys com a habitatges de protecció pública en règim de lloguer assequible, amb possibilitat d’una ampliació per 10 anys més. Una vegada presentada l’única proposta, els tècnics municipals han de valorar que l’oferta de la immobiliària de Javier Timoner compleix tots els requisits exigits en els plecs de la licitació, com la solvència tècnica i econòmica, per a continuar amb la tramitació de l’adjudicació.
El contracte, segons el plec de prescripcions tècniques, inclou tres parcel·les en el barri de Nou Moles del districte de l’Olivereta, amb una superfície total de 3.327 metres quadrats, i una quarta parcel·la –l’R-15, de 1.728 metres quadrats– en el sector de la Torre dels Poblats del Sud. El barri de la Torre, situat a l’altra part del nou llit del Túria, va quedar completament arrasat per la DANA.
El termini de presentació d’ofertes finalitzava el 12 de novembre passat i, segons confirmen fonts municipals a elDiario.es, només s’hi va postular l’empresa immobiliària de Javier Timoner. Es tracta d’un “procés transparent i públic” a què s’ha presentat “qui ha volgut”, postil·len les mateixes fonts. Aquest diari ha tractat de preguntar a la diputada a través del gabinet de premsa del PP en el Congrés, que remet “a l’Ajuntament de València”.
L’estudi de viabilitat, encarregat a una “comissionista”
En els solars de Nou Moles, el contracte inclou la construcció de tres edificis de fins a set altures, amb planta àtic. En el barri de Sociòpolis, a la Torre, l’empresa construirà, en cas de resultar finalment adjudicatària, una torre de 20 altures i 95 habitatges. El termini d’execució de les obres és de tres anys.
L’estudi de viabilitat econòmica, encarregat per l’Ajuntament de València a l’empresa Raizde3, calcula uns ingressos per a l’adjudicatària de 315 milions d’euros pels arrendaments d’habitatges, garatges i trasters (155 milions després d’impostos) i una inversió a fer en la construcció dels habitatges de 82 milions, segons ha informat el diari Levante-EMV.El contracte té un valor estimat de 413,5 milions d’euros.
La firma Raizde3, encarregada dels càlculs, té com a objecte social, a més de la construcció, l’“actuació com a comissionista i intermediari”, tal com indiquen les dades del Registre Mercantil. El grup municipal del PSPV-PSOE ja va criticar el 12 de setembre passat l’encàrrec de l’Ajuntament de València a la mercantil. “Ha entregat la gestió urbanística de la ciutat de València directament als especuladors perquè puguen fer negoci a gust seu”, va denunciar el portaveu socialista, Borja Sanjuán.
Un contracte dissenyat sense garantia provisional
El plec de clàusules administratives de la cessió de les parcel·les públiques no exigeix a l’empresa una garantia provisional, només una de definitiva (una vegada adoptat l’acord d’adjudicació i prèviament a la formalització del contracte) del tres per cent del total del pressupost d’execució material i un altre tres per cent del valor de les parcel·les, aquest últim calculat pels tècnics municipals en 196.196 euros.
La primera garantia provisional es tornarà quan es complisca el termini de garantia de l’obra (un any des de la firma de l’acta de recepció de les obres), mentre que la segona torna a les mans de l’empresa una vegada finalitzat o extingit el dret de superfície.
Un empresari procedent de Lubasa
SFI Consulting, l’única empresa que s’ha postulat al contracte, és propietat de la promotora immobiliària Meliana Strategy SL, l’accionariat de la qual deté Javier Timoner, que també figura com a administrador únic. Aquesta última societat, segons els seus últims comptes depositats davant el Registre Mercantil, declara uns actius de 6,5 milions d’euros i anota uns beneficis el 2023 de 366.437 euros.
La firma també va estar vinculada a les adjudicacions d’actius immobiliaris de la Sareb, el denominat ‘banc roí, tal com va publicar El Confidencial.
Javier Timoner va iniciar la seua carrera professional com a director general de Lubasa Inmobiliaria, filial de la coneguda constructora fundada per Luis Batalla, en què va treballar entre el 1996 i el 2009, segons indica el seu perfil de LinkedIn. L’empresari no ha contestat les telefonades d’aquest diari.
0