Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

“Tinc esclerosi múltiple i estic a Catarroja sense poder eixir de casa, si no em portaren la medicació, no sé què faria”

Una tècnica de Creu Roja entrega la medicació a Clara González, veïna de Catarroja.

Carlos Navarro Castelló

0

La brutal riuada que va assolar la província de València el 29 d’octubre passat, amb un balanç fins ara de 220 morts, ha deixat multitud d’afectats de diversa consideració amb necessitats de tota mena. Potser un dels més vulnerables és el dels malalts crònics, veïns i veïnes que, per la seua situació, no poden eixir de casa o, a pesar de poder fer-ho, no poden desplaçar-se als seus hospitals de referència per a obtindre una medicació que no poden aconseguir en les farmàcies, bé perquè han quedat arrasades o bé perquè només es dispensen en els seus centres sanitaris.

Per a atendre aquest problema, un equip de la Creu Roja ix cada dia des de les 15.00 a les zones més afectades per a repartir aquesta medicació a les persones que pateixen aquesta situació. ElDiario.es ha acompanyat un d’aquests equips per comprovar la importància de la seua faena.

Segons explica Ángel García, tècnic de la unitat d’emergències de l’entitat, el dia 3 de novembre passat es va firmar un acord amb la Conselleria de Sanitat i el Col·legi de Farmacèutics de València per a facilitar els medicaments a domicili als malalts crònics, per a la qual cosa es va habilitar un número de telèfon (965 918 658): “Ens telefonen els afectats perquè els els portem, però també els hospitals ens han telefonat per a dir-nos la medicació que havíem de portar a determinats pacients, ja que cal mantindre la cadena de fred d’alguns medicaments. Hem rebut unes 400 telefonades i 190 sol·licituds, de les quals nosaltres ens encarreguem de 90 o 100”.

Sobre les patologies de les persones que reben aquest servei d’atenció domiciliària, García explica que sol tractar-se de “persones majors, pacients oncològics, persones amb un alt grau de dependència i que no poden eixir o que no poden moure’s pels seus propis mitjans per a buscar els seus medicaments”.

Quant a la manera d’organitzar-se, explica que “cada dia a aquesta hora es rep el llistat dels pacients amb les seues adreces i les medicines que cal portar-los, es fan rutes i ixen dos, tres o quatre equips, hi ha dies que hem fet entre 20 i 25 lliuraments diaris, ara una mica menys a mesura que la situació va normalitzant-se”.

En aquesta ocasió, la ruta ix de Paiporta i inclou els municipis de Benetússer, Catarroja i Albal. Pel camí s’observa els militars, bombers, agents de policia, camions cisterna que desembossen clavegueram i nombrosos voluntaris encara netejant fang, sobretot en baixos i garatges, d’on continuen traient cotxes. Es nota que hi ha hagut avanços, però açò tot just acaba de començar, queda moltíssim camí per recórrer.

Els voluntaris i tècnics de la Creu Roja fan la seua parada a Benetússer, enmig d’un paisatge apocalíptic, encara amb cotxes rebentats i plens de fang pels carrers, proveïts de màscara per a protegir-se de la pols que generen el vent i la sequedat del fang als carrers. M. R. viu amb la seua parella, que depén d’un caminador per a moure’s, en un quart pis: “No pot baixar al carrer, perquè té una neuropatia perifèrica sensitiva i motora, per la qual cosa no té força en la cama dreta i, sense l’ascensor, no pot eixir de casa. Jo puc baixar a comprar les coses bàsiques, però aquesta medicació no la podem aconseguir per ací si no ens la porten. El van operar de la pròstata el 12 d’octubre i va tindre un problema amb un medicament que segurament li ha produït això i estem intentant arreglar-ho. De moment porta medicació per a la diabetis tipus dos i per a hipertensió arterial. Si no fora per la Creu Roja, ho tindria molt difícil, perquè no totes les farmàcies estan actives”.

La parada següent és un primer pis de Catarroja. Allí, Clara González, de 55 anys, espera una medicació vital per a lluitar contra la seua esclerosi múltiple. Segons explica, “es tracta d’una medicació especial en forma d’injeccions que s’ha de mantindre en fred”. Sobre la necessitat del servei a domicili de la Creu Roja, comenta que “per ací a prop només hi ha una farmàcia que ha reobert per a medicació convencional, però la que necessite, que és especial, ja depenc de l’hospital Doctor Peset”.

Si no fora pels voluntaris i els tècnics de l’organització, no podria aconseguir-la: “M’he quedat sense cotxe tant jo com la meua família, la combinació amb l’hospital ara és mínima i jo, amb l’esclerosi, tampoc puc caminar molt, el mínim. Per a mi les persones que em porten les medicines com un àngel de la guarda, perquè, tan malament com estem passant-ho, i més els malalts crònics que no podem eixir casa, és fenomenal, perquè estem passant-ho molt malament; açò és una catàstrofe en tots els sentits”.

Des del 29 d’octubre, la Creu Roja ha mobilitzat 200 equips amb 6.934 persones i s’han fet 248.330 assistències, s’han repartit 135.787 manutencions, 37.459 lots d’higiene, s’ha donat allotjament en albergs a 4.293 persones, s’han distribuït 4.327 mantes, s’ha donat assistència psicosocial a 2.601 persones (119 menors) i s’han fet 959 lliuraments de medicació.

Etiquetas
stats