Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres dels quatre regidors de Vox a València podran cobrar el 100% del sou públic i com a advocats privats

Els quatre regidors i regidores de Vox a l'Ajuntament de València en aquest mandat, amb el seu portaveu Juan Manuel Badenas (esquerra) al capdavant.

Carlos Navarro Castelló

0

Compatibilitzar la dedicació exclusiva com a regidor de l'Ajuntament de València cobrant el 100% del sou públic amb una activitat professional privada, també remunerada. Aquesta és la situació que previsiblement passaran a tindre a partir del mes de febrer tres dels quatre regidors del grup municipal de Vox a l'Ajuntament de València.

El primer a obtindre la compatibilitat per exercir la funció d'advocat i com a regidor de l'equip de Govern va ser l'edil de Devesa-Albufera, José Gosálbez. Tot i que va iniciar el mandat amb una dedicació parcial del 75% i un sou d'uns 70.000 euros, a finals del 2023 va sol·licitar l'obtenció de la dedicació exclusiva i una compatibilitat per continuar exercint com a advocat, com a activitat suposadament marginal. Així, va obtindre el permís del secretari municipal i va passar a cobrar el 100% del sou públic corresponent a la dedicació exclusiva, és a dir, 82.976 euros, més els ingressos corresponents a la seua tasca com a lletrat.

A aquesta situació se sumaran, excepte imprevist, la regidora d'Agricultura, Cecilia Herrero, i el portaveu del grup municipal i regidor de Parcs i Jardins, Juan Manuel Badenas, que compten també amb uns sous de 82.976 euros i 91.288 euros corresponents a la seua dedicació exclusiva, i a més han sol·licitat la compatibilitat per exercir com advocats. En el cas de Badenas, igual que Gosálbez, va recuperar la dedicació exclusiva el desembre de 2023.

En ambdós casos ja compten amb informe favorable del secretari municipal pel que està previst que la proposta s'aprove aquest dijous a la comissió d'Hisenda i es rubrique al ple del present mes.

Segons consta als informes, tots dos declaren que “la seua activitat en la professió d'advocat no interfereix en la seua condició i exercici de les seues tasques com a càrrec electe” i es reconeix la possibilitat de la compatibilitat “excepte per al torn d'ofici, de manera condicionada al fet que es mantinguen les circumstàncies per a la seua consideració d'activitat marginal des dels punts de vista funcional, d'horari i econòmic i al compliment dels restants requisits derivats de la normativa aplicable”. A més, destaca que l'exercici de l'activitat com a advocats “no ha d'implicar cap conflicte d'interès amb l'exercici del càrrec ni perjudicar els interessos generals”.

Els informes, però, no detallen les hores que dedicaran tots dos regidors a l'advocacia ni la remuneració que obtindran d'ella, i tan sols marquen com a requisit per poder fiscalitzar el compliment de la suposada marginalitat que els interessats han d'incorporar “tota la informació referida a l'exercici d'aquesta activitat privada a les successives Declaracions de Béns i Activitats que presente al Registre d'Interessos municipal”.

Tot i que hi ha altres regidors de l'Ajuntament de València que compatibilitzen la seua dedicació exclusiva amb una segona activitat privada, sí que són els únics que l'alternen amb l'exercici de l'advocacia on és més complicat taxar el temps que se li dedica en compliment de la suposada marginalitat i absència de col·lisió amb la plena dedicació a lactivitat municipal.

L'informe cita altres casos sense citar-ne els noms, però es tracta de regidors que exerceixen fora del seu horari de professors o en un cas autoritzat el 2018 de Tècnic Auxiliar d'Infermeria al Departament de Salut de l'Hospital de Manises.

Per exemple, el portaveu del grup municipal socialista, Borja Sanjuán, té dedicació exclusiva amb un sou de 79.204 euros i una compatibilitat reconeguda per exercir com a professor de la Universitat de València, una activitat a què dedica entre tres i quatre hores a la setmana, segons ha explicat preguntes d'elDiario.es. Aquesta activitat li reporta uns 450 euros al mes.

També l'alcaldessa de València, María José Catalá, té dedicació exclusiva amb un sou de 94.291 euros i manté vigent la compatibilitat que l'Ajuntament li va autoritzar el 29 de desembre del 2022 quan era portaveu del PP a l'oposició. Així, ha pogut exercir com a professora associada de la Universitat Internacional de València (VIU) que ella mateixa va vendre com a consellera d'Educació el 2013 per 4 milions d'euros al Grupo Planeta, després d'una inversió des de la creació de 34 milions per part de la Generalitat . Malgrat tot, mai no ha fet públiques les seues remuneracions com a docent i actualment com a alcaldessa tampoc ha aclarit si segueix fent classes de forma efectiva i si cobra per això.

Crítiques de Compromís

Per Compromís, la sol·licitud pels regidors Badenas i Herrero per compatibilitzar la seua responsabilitat com a regidors de Govern amb dedicació exclusiva, amb l'exercici de la professió de l'advocacia “és la demostració de l'autèntica vocació i compromís dels representants de Vox amb els valencians: treballar poc i trincar el màxim de recursos públics en benefici propi”.

L'edil valencianista, Ferran Puchades, considera que l'informe del secretari municipal permet a aquests regidors “una dedicació marginal com a advocat, però a la pràctica resulta molt difícil delimitar en què consisteix un exercici marginal ja que no avalua ni quina és la quantitat que podria percebre ni quant de temps li pot dedicar fora de l'Ajuntament”.

Segons Puchades, “la dedicació exclusiva com a regidor del govern comporta un compromís exclusiu amb la ciutadania, sense un màxim de dies ni hores i exercir una professió liberal com l'advocacia resulta del tot incompatible amb els horaris d'atenció a la ciutadania ja les seues responsabilitats com a membres del Govern” i afegeix: “Els regidors de Vox no tenen cap vergonya en burlar-se de la ciutadania. Ja és molt coneguda l'escassa dedicació a les seues obligacions com deixa molt clara les seues agendes diàries de treball o quan Badenas i Herrero, en plena gestió de la DANA, es van estimar més anar-se'n de cap de setmana a Morella en lloc d'estar a peu de treball als pobles de València que van ser afectats”.

Etiquetas
stats