Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El sospechoso del 'Caso FP' implica a la Consejería de Educación de Ayuso
La cadena de errores judiciales que mantuvo 15 años en prisión a un inocente
OPINIÓN | 'El declive del imperio norteamericano', por Antón Losada

El TSJ ordena a Mazón que contracte 1.898 docents i identifique els insubmisos que no executen la seua sentència

José Antonio Rovira, a les Corts Valencianes en una imatge d'arxiu.

Miguel Giménez / Lucas Marco

València —

0

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va haver d’ordenar al Govern de Mazón que complira la resolució judicial que obliga l’executiu valencià a contractar a quasi 1.900 docents, consumant així l’acord de plantilles amb els sindicats que va deixar preparat l’anterior equip del Pacte del Botànic en la Conselleria d’Educació. La interlocutòria de la secció segona de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJCV, a què ha tingut accés elDiario.es, advertia que la seua resolució anterior, que avalava de pla l’acord de plantilles ratificat pel Consell, no estava “executada completament”.

Així doncs, l’alt tribunal autonòmic va ordenar a la Conselleria d’Educació, que dirigeix el popular José Antonio Rovira, el “desplegament [de] les actuacions necessàries per al compliment més prompte dels acords” en la seua interlocutòria anterior. És a dir, que duguera a terme la contractació de quasi 1.900 docents. Encara més, el TSJCV va demanar al departament d’Educació que identificara, en un termini de cinc dies, les “autoritats, els funcionaris o els agents” responsables de “donar compliment dels acords”.

La interlocutòria, notificada el 15 de gener passat, també expressava la “prevenció expressa” que, “si no s’informava d’això”, es consideraria responsable el director general de Personal Docent, Francisco Pablo Ortega Gil.

La contundent resolució, en l’apartat de raonaments jurídics, ressenyava que la Conselleria d’Educació no havia complit la decisió del TSJCV ni tan sols a mitges. Només es va acordar ampliar la plantilla en quatre centres de nova creació. En la resta dels centres, la immensa major part, la interlocutòria que ordenava complir l’acord de plantilles “no es pot entendre complit”, afegia la resolució.

La Conselleria d’Educació es va escudar en “determinats desajustaments” entre professorat i alumnat, amb la qual cosa “expressament es reconeix no complida” la interlocutòria de l’alt tribunal autonòmic que ordenava al conseller Rovira que executara l’acord. A més, el TSJCV també considerava que la redacció de l’esborrany d’una nova ordre de plantilles, després de la negociació amb els sindicats, que hauria d’entrar en vigor el pròxim curs 2025-2026 és una “qüestió aliena a la interlocutòria que ha de complir-se”.

La raó és que l’acord de la mesa sectorial d’educació que va tancar amb els sindicats el Govern anterior del Pacte del Botànic, ratificat pel Consell, té un àmbit temporal, “en l’estadi actual, que no s’estén sobre aquest curs”.

Tot i això, el departament autonòmic que dirigeix José Antonio Rovira no ha aplicat l’acord (ni tan sols després de la catastròfica DANA que ha afectat els centres educatius de diverses comarques). Amb aquest panorama, el diputat de Compromís Gerard Fullana ha presentat dijous una denúncia davant la Fiscalia contra el conseller Rovira pels presumptes delictes de prevaricació i desobediència arran de l’incompliment reiterat de la sentència ferma del TSJCV.

“Els diners no podem inventar-los”

El conseller José Antonio Rovira ha assenyalat aquest dijous en declaracions als mitjans a Castelló que la Conselleria complirà l'Acord de Plantilles “en funció de les disponibilitats pressupostàries”. “Els diners no podem inventar-los”, ha dit, al mateix temps que insistia que es tracta d'un acord signat pel Botànic en funcions i “sense cap mena de memòria econòmica”.

“Nosaltres el complírem el primer any perquè bàsicament consistia a millorar i incrementem el nombre de places, però aquesta segona part de l'acord no és per a major dotació per a l'alumnat, sinó que va cap a camins com la codocència, amb el que aquesta Conselleria no està d'acord; la reducció d'horaris en els equips directius i una altra sèrie de qüestions que entenem que no eren necessàries”, ha afegit.

Una llarga batalla judicial

El 24 de maig de l’any passat, a penes 24 hores després de la primera gran mobilització de la legislatura en contra de les polítiques del Govern de Carlos Mazón (la vaga general de la comunitat educativa contra les mesures adoptades per Rovira), la Conselleria d’Educació va comunicar la denúncia de l’acord de plantilles rubricat pel Consell del Botànic en funcions el juny del 2023. Aquesta decisió suposava renunciar a la contractació de milers de docents.

No obstant això, el TSJCV va suspendre cautelarment la denúncia de la Generalitat Valenciana dels acords subscrits amb els sindicats en una sentència que obligava la Conselleria d’Educació a contractar 1.898 docents per a complir els acords de plantilles. 

Etiquetas
stats