El president del Parlament balear de Vox diu que va trencar unes fotos de víctimes de Franco per “una reacció espontània”
LLEGIR EN CASTELLÀ
El president del Parlament balear, el polèmic Gabriel Le Senne (Vox), ha reclamat l'arxivament de la causa oberta contra ell per delicte d'odi a un jutjat de Palma per trencar una fotografia d'Aurora Picornell i les Roges del Molinar, conegudes víctimes del franquisme a Mallorca. En el seu escrit dirigit al jutjat, Le Senne, a través de la seva lletrada, argumenta que l'episodi és a causa d'una “reacció espontània” davant el “desafiament” de la diputada socialista Mercedes Garrido, sobre l'ordinador de la qual hi havia la imatge de les víctimes. El Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma va tancar la instrucció a mitjans del mes de desembre, donant a les parts deu dies per pronunciar-se sobre la continuació del procediment. Properament, el jutge determinarà l'arxivament o l'obertura de judici contra Le Senne.
“Li tanca la pantalla de l'ordinador perquè la fotografia deixi d'estar visible, tot seguit la diputada [Mercedes Garrido] torna a obrir la pantalla i el president reacciona instantàniament estirant el foli enganxat a l'ordinador de la diputada, esquinçant-se el mateix, quedant-se amb la part esquinçada a la mà i dipositant-la a la paperera immediatament, sense manipular-lo de cap altra manera”, argumenta Le Senne, que es manté com a president de la Cambra gràcies al PP. L'escrit insisteix diverses vegades que el polèmic president no va trencar en diversos trossos la fotografia. “Ni trenca a trossos el tros que es queda a la mà, ni les trepitja”, subratlla.
El president de la Cambra basa la seva argumentació que de la seva declaració, així com de les del vicepresident Mauricio Rovira i dels lletrats, es desprèn que “en cap moment llavors o fins i tot amb anterioritat es va apreciar per part del president cap conducta de menyspreu, manca de respecte o d'humiliació cap a ningú ni cap a un grup de persones”. “El president no va actuar amb cap altra intenció que dirigir, vetllar i mantenir l'ordre del debat”, prossegueix, tot recordant, a més, que la intenció d'apartar-lo del càrrec no va prosperar. Per a la lletrada, és precisament l'espontaneïtat de l'episodi el que fa concloure l'absència de dol i, per tant, l'existència d'un delicte d'odi.
L'escrit recorda que va ser en un debat sobre la derogació de la llei de memòria històrica quan les diputades socialistes que formen part de la Mesa del Parlament, Pilar Costa i Mercedes Garrido, van exhibir, des dels respectius ordinadors cap al plenari, un foli “amb les imatges de personatges històrics i prominents del Partit Comunista de Mallorca”.
El president assegura que, amb l'assessorament previ amb els lletrats i després de rebre queixes de diputats i grups, va ordenar a les infractores retirar les fotografies. En no acatar la decisió, Le Senne les va trucar a l'ordre successivament fins que a la tercera va ordenar-ne l'expulsió, en aplicació del Reglament.
En aquest punt, aprofundeix en què si Garrido i Costa haguessin atès les instruccions de Le Senne, “no s'hauria esquinçat accidentalment cap fotografia perquè no hagués estat necessari retirar-les, ja que ho haguessin fet elles mateixes”. Això, per a la defensa del president del Parlament, “és prova que no era intenció del president esquinçar cap fotografia”.
L'escrit en què Le Senne demana l'arxivament de la causa també es recolza en l'informe d'un expert i lletrat de les Corts Generals que assenyalava que l'exhibició pels membres de la Mesa del Parlament de signes o imatges que comporten un posicionament inequívoc sobre les qüestions que estan sent objecte de debat vulnera el deure d'imparcialitat i que l'actuació del president va ser ajustada. La petició de sobreseïment també es recolza en la declaració de Mercedes Garrido, que també va reconèixer que es va tractar d'una successió de fets ràpids i irreflexius.
0