Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mazón va demanar el telèfon de l’alcalde d’Utiel dues hores després que s’activara l’UME en el municipi per la DANA

Carlos Mazón (esquerra) i Vicente Mompó en un acte del PP provincial de València el passat 9 de gener.

Lucas Marco

0

Dos mesos i mig després de la catastròfica DANA del 29 d’octubre passat, comença a aclarir-se –a poc a poc– l’embolic de telefonades entre Carlos Mazón i el president de la Diputació de València, Vicente Mompó. El cap del Consell va allargar el seu polèmic dinar en El Ventorro amb la periodista Maribel Vilaplana fins passades les 18.00. En una entrevista en el diari Las Provincias, el president de la institució provincial assegura que Mazón li va telefonar aquell dia a les 17.46 per a demanar-li el contacte de l’alcalde d’Utiel, Ricardo Gabaldón, també del PP. En aquell moment, la situació era extremadament crítica: feia més de dues hores que la Generalitat havia sol·licitat l’activació de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a la zona d’Utiel i ja hi havia desapareguts per les inundacions.

De fet, fins i tot abans del dinar ja era públic i notori que la localitat estava inundada. A les 14.03, un periodista d’À Punt anunciava en directe que el riu Magre s’havia desbordat a l’altura d’Utiel. Poc després, a les 14.14, l’alcalde d’Utiel entrava en directe en l’informatiu de la cadena autonòmica i relatava que en el municipi hi havia “carrers que semblen rius”, amb vehicles i contenidors arrossegats per la riuada.

“Això és impressionant i el problema és que no para i que continua plovent sense parar i d’una manera molt dràstica, aquesta vesprada serà molt complicada”, alertava Gabaldón, que havia demanat als seus veïns que no isqueren al carrer: “Encara que vegen el cotxe que estiga navegant, que es queden a casa, perquè, indubtablement, ja el que ens importa és preservar la integritat física de tots els utielans i utielanes”.

En aquesta franja horària de la primera fase de la DANA –clau per a analitzar la resposta del Consell a l’emergència– Mazón acabava la seua ronda d’actes del matí, que no va interrompre en cap moment, malgrat les alertes, per a incorporar-se al llarg dinar amb Vilaplana. Fonts pròximes a la comunicadora van assegurar que durant l’àpat no es va parlar de la DANA ni Mazón va expressar cap preocupació sobre el temporal.

A les 15.21, el Govern va activar la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a la comarca d’Utiel-Requena, a petició de la Generalitat. A les 17.46, Carlos Mazón ja tenia el contacte de l’alcalde d’Utiel, segons les dades aportades per Mompó. No obstant això, Ricardo Gabaldón no va aclarir en la seua entrevista en el programa Salvados de La Sexta, del 8 de desembre passat, si va arribar a parlar amb el cap del Consell. Gabladón, a preguntes d'eldiario.es sobre si Mazón li va dir aquella tràgica vesprada, afirma: “Sempre he dit el mateix, jo sé les crides que vaig fer però no tinc clar les que vaig rebre”.

La telefonada següent de Carlos Mazón a Vicente Mompó va ser a les 18.25. Dos minuts després, Mompó va tornar a telefonar a Mazón, segons la cronologia aportada pel president de la Diputació de València en l’entrevista de Las Provincias. Preguntat per on estava Mazón, Mompó respon: “Entenc que en el dinar”. Encara que, a continuació, se’n desdiu: “A les 18.27 devia estar venint, perquè al Cecopi [Centre de Coordinació Operativa Integrada] va arribar cap a les set”.

No obstant això, Mazón va arribar al Cecopi cap a les 19.30, després de ser avisat cap a les 18.45 per la consellera llavors Salomé Pradas del perill de desbordament de la presa de Forata. En el seu intent de justificar el retard a arribar al Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana, Carlos Mazón va contradir les dades del seu Consell mateix sobre la densitat del trànsit en el seu trajecte des de València.

El president de la Diputació i del PP provincial de València va explicar en l’entrevista en La Sexta que, com a mètode habitual de treball, esborra les telefonades que ja ha solucionat. Així doncs, després de demanar la factura dels seus dos telèfons mòbils, no va trobar rastre de les comunicacions amb Mazón. No obstant això, el cap del Consell li va haver de recordar que van parlar per WhastApp, motiu pel qual les telefonades de la línia de telèfon ordinària no figuren reflectides en les factures.

La cronologia de crides telefonades per Mompó en l’entrevista, segons han confirmat fonts oficials de la Diputació de València, és la que li va detallar Mazón després de l’embolic inicial de versions. Les mateixes fonts al·ludeixen al “mode de treball” de Vicente Mompó per a justificar que no guardara el detall de les telefonades de WhastApp i asseguren que Mazón li va demanar el telèfon de l’alcalde d’Utiel quan va ser “conscient” que la situació era greu. Cap a la mateixa hora es va produir l’estranya telefonada de Mazón a l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, en què el president no li va comentar res relatiu a la DANA.

Quan Mazón va obtindre el contacte de l’alcalde d’Utiel, havien passat tres hores i mitja des que Ricardo Gabaldón havia relatat en À Punt la situació del seu municipi. I més de dues hores des que el Govern central activara l’UME per a la comarca d’Utiel-Requena, a petició de la Generalitat.

El cap del Consell ha assegurat aquest dilluns que el dia de la DANA va fer o va rebre “entre 15, 16, 17 telefonades”, entre les 17.00 i les 20.00. “A partir de les huit altres tantes més”, ha assegurat Mazón, qui també sosté que no té “cap inconvenient” a mostrar la cronologia de crides en el marc d'una comissió d'investigació: “Ja he contat les trucades que vaig tindre amb la consellera d'Emergències, Salomé Pradas. Vaig tindre moltes més, però durant les hores que a vegades se'm delimita, entre les cinc i les huit, van anar quatre telefonades, altres tres o quatre amb el president de la Diputació, amb alguns alcaldes que després han dit que la conversa era distinta a com havia sigut i jo no he volgut polemitzar [en referència a l'alcalde de Cullera], amb el secretari autonòmic, amb el director general d'Infraestructures, amb directors generals de l'organització de Presidència...”.

Etiquetas
stats