Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El regidor de l'Ajuntament de València i la Generalitat van tardar 18 dies a reunir-se per a avaluar l'estat de l'Albufera després de la DANA

Un contenidor bolcat en un arrossar de l'Albufera replet de llot.

Carlos Navarro Castelló

13 de enero de 2025 23:00 h

0

La fatídica DANA que va arrasar el 29 d’octubre passat gran part de la província de València va deixar 224 morts, milers de milions d’euros en danys materials, però també un desastre ambiental d’enormes dimensions al Parc Natural de l’Albufera, aiguamoll integrat en la Xarxa Natura 2000 i que té una protecció important.

El llac en què desemboca el barranc del Poio es va convertir en la destinació de tones de residus industrials de tota mena, destrossant camins rurals i camps d’arròs, però al mateix temps va esmorteir l’impacte de la riuada gràcies també a l’obertura de comportes de les goles que va permetre desguassar en la mar i atenuar l’impacte de les inundacions.

Davant aquesta situació, el regidor de Compromís, Sergi Campillo, va elevar una pregunta al ple per la qual va sol·licitar el detall de “totes les reunions de coordinació que s’hagen fet entre el servei o la regidoria de la Devesa-l’Albufera amb els responsables tècnics o polítics del parc natural de la Generalitat, especificant quins han sigut els temes tractats en cada reunió, el lloc i la data de les reunions” tenint en compte que, segons Campillo, “la competència ambiental correspon a la Generalitat, que, a més, és la titular de la gestió i la conservació de tot el Parc Natural”.

No obstant això, les respostes aportades des de l'Ajuntament i des de la Conselleria de Medi Ambient són contradictòries. Mentres des del Consistori van respondre que la primera trobada es va produir el 25 de novembre, des de Medi Ambient han aportat documentació que acredita que la primera reunió entre el regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, i el director general de Medi Ambient, Luis Gomis, es va produir el 15 de novembre i afigen: “A més el director general va tindre dos o tres reunions més en el viver municipal de l'Ajuntament en la qual hi havia tècnics de l'Ajuntament. Des de la primera setmana després de la DANA ha estat el subdirector general d'Espais Naturals protegits treballant destinat en l'oficina del parc natural en El Palmar i acudint a les reunions diàries de coordinació amb l'Ajuntament i les forces de seguretat en el viver municipal del Saler”.

Segons la resposta del regidor responsable de Vox, José Gosálbez, a què ha tingut accés elDiario.es, que “sense perjudici de totes les converses telefòniques, visites i reunions que va caldre convocar d’urgència des del mateix dia 30 d’octubre, i referides totes als nivells del llac així com a l’obertura de les comportes, les que a continuació es relacionen van ser les reunions mantingudes amb la Generalitat: amb els responsables del Parc Natural de l’Albufera (...) el 5 de desembre de 2024”.

Els temes que es van tractar van ser “nivells del llac i cabals ambientals” i “servei d’emergència per a la retirada de residus sòlids, voluminosos i restes vegetals arran dels efectes de la DANA en el llac de l’Albufera i els canals de titularitat municipal de València”.

La resposta afig que a més la Regidoria ha mantingut amb responsables tècnics o polítics del Parc Natural de la Generalitat les reunions següents: “El dia 25/11/2024, a la ciutat administrativa de la Generalitat Valenciana. Els temes a tractar van ser els relacionats amb la recuperació de l’Albufera; el dia 29/11/2024, en els despatxos del grup polític municipal Vox, a la casa consistorial. Els temes a tractar van ser els relacionats amb la recuperació de l’Albufera; el dia 09/12/2024, a la Ciutat Administrativa de la Generalitat Valenciana. Els temes a tractar van ser els relacionats amb la recuperació de l’Albufera; el dia 11/12/2024, en el Servei de la Devesa-l’Albufera. Els temes a tractar van ser els relacionats amb la recuperació de l’Albufera; el dia 18/12/2024, en el Servei de la Devesa-l’Albufera. Els temes a tractar van ser els relacionats amb la recuperació de l’Albufera. La previsió és que les reunions continuen cada dimecres”, finalitza.

Sobre això, el regidor de Compromís i exresponsable de l’àrea de l’Albufera, Sergi Campillo, ha comentat que aquest retard en les reunions de coordinació entre totes dues administracions és “una prova més de la nefasta gestió que han fet els governs del PP i de Vox tant en l’Ajuntament de València com en la Generalitat Valenciana”. Segons Campillo, “no sols la resposta prèvia a l’emergència va ser un desastre, no sols la resposta després de la tragèdia ha sigut negligent per part del Govern de l’alcaldessa, María José Catalá, és que a més ara sabem que les dues administracions més importants que gestionen el Parc Natural ni tan sols es van parlar durant un mes per a coordinar les faenes de recuperació de l’Albufera, cada administració ha anat pel seu compte; com sempre amb el Govern de Catalá en tot el que té a veure amb la DANA, un autèntic despropòsit”.

Per part seua, fonts municipals de Vox, a preguntes d’elDiario.es, han recordat que el 29 de novembre, un mes després de la DANA, ja es va aprovar un pla integral de regeneració de l’Albufera encaminat a la neteja i la retirada de residus. Per a gestionar aquest procés de manera eficient, es van dividir les faenes en set àrees d’actuació, sobre la base dels criteris de facilitar l’accés per terra i per aigua de les tasques de retirada de residus i neteja i a la disposició d’àrees d’operacions en els punts de faena establits. Els sectors són els següents: sector Poio, sector Mata del Rei, sector la Vega, sector Catarno, sector Adela, sector del Polonés, sector del Pasiego. La valoració dels treballs de neteja i recuperació de l’Albufera ascendeix a 8,5 milions d’euros.

Al mateix temps han comentat que va ser el 19 de desembre passat quan van arrancar les faenes de neteja de residus sòlids voluminosos i de restes vegetals de l’Albufera en els sectors Adela-Catarno, un dels pocs accessos terrestres disponibles actualment per a carregar i extraure els residus depositats per la recent riuada. Gosálbez va assegurar que més avant començarien també les tasques de neteja en la desembocadura de la rambla del Poio, un altre dels punts d’accés que actualment permet la faena en la zona.

El pla integral de regeneració cobreix una superfície de 170.000 metres quadrats i s’estima que es retiraran 87.000 metres cúbics de residus, amb un gruix mitjà de 50 centímetres.

Etiquetas
stats