Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP va incomplir 21 mesos el seu codi ètic amb l’alcalde d’Oriola, jutjat per delictes contra la Hisenda pública

L'alcalde Jose Vegara (a l'esquerra), acompanyat per Bufona Gamarra, secretària general del PP, i per Carlos Mazón, en una imatge d'arxiu.

Lucas Marco

0

La Fiscalia demana set anys de presó a l’actual alcalde d’Oriola, el popular José Vegara, per un presumpte delicte de falsedat en document mercantil i dos delictes contra la Hisenda pública per un pretés frau de l’IVA i en l’impost sobre societats, mentre el primer edil estava al capdavant d’una empresa d’ITV. Vegara s’asseurà en el banc, juntament amb quatre acusats més, membres del consell d’administració de l’entitat ITV Vega Baja SA i de dues societats més, el pròxim 22 de gener davant el Jutjat Penal 1 d’Oriola. El PP va anunciar dimarts que li ha obert un expedient disciplinari, en compliment del codi ètic del partit. Els estatuts i el reglament disciplinari de règim jurídic del PP valencià estableixen que, en el moment en què es tinga coneixement de l’obertura de judici oral a qualsevol càrrec públic del partit en un procediment judicial, l’expedient es transforma en disciplinari, segons un comunicat de la formació.

No obstant això, el partit que lidera Carlos Mazón anava amb un any i huit mesos de retard. El Jutjat d’Instrucció número 3 d’Oriola va dictar l’acte d’obertura de judici oral contra el candidat del PP llavors en plena precampanya electoral de les eleccions autonòmiques i municipals del 2023. A pesar que la resolució judicial era pública i notòria, la formació s’ha esperat fins a l’assenyalament del judici, l’inici del qual està previst per al pròxim 22 de gener, per a obrir-li expedient disciplinari.

De fet, la interlocutòria d’obertura de judici oral es va saber el 21 d’abril de 2023, en plena visita de Cuca Gamarra, secretària general del PP, a Oriola per a fer costat al candidat popular. Mazón va defensar llavors que la instrucció que afectava el seu candidat a Oriola es referia a qüestions “administratives”, de l’àmbit de la seua empresa privada, i no tenia “res a veure” ni amb la “corrupció” ni amb la seua faceta de “càrrec públic”.

Els alcaldes populars successius d’Oriola, autèntic feu del PP a la comarca del Baix Segura, han acabat sistemàticament condemnats o processats en el marc de causes judicials vinculades a la corrupció. Tres exalcaldes –Luis Fernando Cartagena, José Manuel Medina i Mónica Lorente– van acabar condemnats per corrupció, i l’últim, Emilio Bascuñana (desbancat per una moció de censura) està processat en una causa judicial pels sis anys en què va cobrar de la Conselleria de Sanitat sense acudir al seu lloc de treball. La Fiscalia Anticorrupció demana a Bascuñana, pels presumptes delictes de prevaricació i malversació, tres anys de presó, sis anys d’inhabilitació absoluta i cinc anys i mig més sense poder exercir càrrec o ocupació pública en serveis públics en organismes dependents de la Generalitat Valenciana.

Sobre la situació de José Vegara, el secretari general del PP valencià, Juan Francisco Pérez Llorca, ha assenyalat que el partit manté la presumpció d’innocència de l’alcalde. Per part seua, Vegara sempre ha defensat la seua “innocència” en aquest procediment i ha titlat de “cacera i persecució” la causa. Els populars valencians creuen “fermament en la innocència de qui, de fet, ha rebutjat un acord de conformitat amb la Fiscalia i no accepta el delicte pel qual se l’acusa”, segons ha afirmat el seu secretari general.

Pérez Llorca ha subratllat que els fets que es jutgen “no tenen res a veure amb un delicte de corrupció en l’exercici de càrrec públic i, a més, són de fa més de vint anys, molt anteriors a l’assumpció de la seua responsabilitat pública, esdevinguts en l’àmbit privat de la seua activitat empresarial i no tenen res a veure amb l’activitat política”.

Un pla “il·lícit” per a perjudicar Hisenda

Hisenda, segons l’acusació pública, va deixar d’ingressar 917.935 euros en l’exercici 2005 a conseqüència de les “maniobres i deduccions fraudulentes emprades per l’Estació Inspecció Tècnica de Vehicles”, de la qual Vegara era conseller delegat i apoderat general: 760.539 euros de l’impost sobre societats i 157.396 euros més d’IVA. La Fiscalia emmarca el presumpte frau en les preteses factures falses per la compra de l’empresa a un proveïdor de 100.000 agendes publicitàries per a deduir impostos.

A més de les penes de presó, la Fiscalia reclama per als quatre acusats el pagament, “conjuntament i solidàriament”, d’una multa de 629.587 euros pel pretés frau d’IVA i 563.234 euros més pel frau en l’impost de societats, a més d’indemnitzar Hisenda amb 917.000 euros.

L’escrit d’acusació del ministeri públic sosté que Vegara i la resta dels acusats, “moguts per la comuna intenció d’ocasionar perjudici patrimonial a la Hisenda pública, van ordir i van orquestrar” un pla “il·lícit” mitjançant un contracte per a la compra de 100.000 agendes telefòniques publicitàries i la generació de factures per aquesta adquisició, amb l’objectiu de crear unes despeses deduïbles a favor de la ITV en l’exercici del 2005 per al cas de l’impost sobre societats i unes quotes d’IVA “fictícies i fal·laces”.

 

Etiquetas
stats