Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El comissari en cap de la policia de València va tardar huit dies a reunir els seus alts comandaments després de la DANA

Una visita de la alcaldesa de València, María José Catalá, a la central de la Policía Local de València.

Laura Martínez

0

L’Ajuntament de València no va reunir els comandaments de la Policia Local fins passats huit dies de la DANA. La Prefectura de Policia, encapçalada per José Vicente Herrera, no va convocar la reunió de la Junta Operativa de Comandament fins al 6 de novembre, una setmana després de les inundacions que van afectar la província de València i, especialment, la capital i la seua àrea metropolitana.

Aquell dimecres es va enviar a primera hora un missatge per a convocar comissaris principals, comissaris i intendents per a abordar en una trobada presencial les faenes de “prevenció” i coordinació de mobilitat a la ciutat. Es va aplaudir la faena dels policies locals en l’emergència i es van abordar les qüestions de trànsit, que es van atribuir a la Guàrdia Civil. Pel que sembla, no es va considerar necessària una reunió formal i presencial amb els alts comandaments de la ciutat fins a la data. Els comandaments policials ja fa temps que expressen malestar internament per la descoordinació de les faenes en la fase inicial de l’emergència, i especialment perquè no se’ls permetera acudir als municipis veïns a prestar ajuda. Representants sindicals i agents van traslladar les seues queixes durant els primers dies de l’emergència.

Entre les primeres ordres que van rebre els agents, passades les inundacions, van ser garantir la seguretat a la Torre davant alguns episodis de robatoris. Es va comunicar als comandaments l’organització dels voluntaris de totes les escales per a reforçar el cap de setmana, que van considerar clau. Divendres començava un pont, amb la previsió consegüent de voluntaris que després va negar les vies, i diumenge estava prevista la visita del rei i del president del Govern. València va convocar el seu gabinet de crisi, el Cecopal (Centre de Coordinació Operativa d’àmbit local), abans de les 11 del 29 d’octubre, quan es va elevar el nivell roig per a la ciutat.

Fonts de la direcció policial indiquen que aquestes reunions són protocol·làries i s’esdevenen amb periodicitat. En concret, apunten que aquesta reunió estava prevista amb antelació a la barrancada. Tocava aquell dia. Van considerar que era contraproduent convocar una reunió per a atendre l’emergència, que estava abordant-se en altres espais, i reiteren que, “com sempre, els comandaments estaven treballant i hi havia comunicació verbal” des del primer minut. Es va funcionar a través del Cecopal, l’òrgan on estan representats els efectius d’emergències, sota els comandaments del regidor de Mobilitat i Seguretat, Jesús Carbonell, i l’alcaldessa, María José Catalá. En aquest òrgan, una mena de gabinet de crisi, estaven presents tant el comissari principal cap com altres comandaments de la seua confiança, com el responsable de la Unitat de Seguretat Ciutadana, el comissari Las Heras. Les decisions es prenen de manera col·legiada, apunta la direcció, recalcant que els efectius estaven mobilitzats des del dia 29.

L’Ajuntament apunta que la junta de comandaments té un funcionament reglat i els comandaments van estar en contacte des del primer moment i operatius. “Els comandaments de la Policia Local treballen per indicacions orals i no per ordres escrites”, remarquen.

Pel que fa al malestar dels agents per no poder eixir de la capital, la direcció subratlla que la ciutat de València era un caos en els primers dies, amb més d’un milió de persones entrant i eixint de la ciutat, i la seua tasca va ser controlar-lo i evitar que s’extralimitara, mentre obrien vies per als efectius d’emergències i mantenien l’acció en les pedanies. València va ser una ciutat afectada per la DANA, recalca la Policia Local, un cos que té una part important dels seus agents residint en l’àrea metropolitana afectada. A això cal sumar que molts agents no estaven en torn de treball i els que estan de baixa, afigen. Tots els comissaris estaven en actiu i coordinats verbalment, insisteixen.

El 13 de novembre, la Regidoria de Mobilitat va remetre un comunicat en què s’explicava l’operatiu policial des del dos de novembre, que abordava un pla de col·laboració amb policies de Madrid, Badajoz, Albacete o Torrejón. Hi apuntava que una part important d’aquest dispositiu de suport el té el Pla de Mobilitat de la ciutat “que és peça clau perquè puguen fluir els serveis d’emergències, especialment maquinària pesant, a la resta de l’àrea afectada. Aquest operatiu especial té 35 punts essencials, coberts per quasi un centenar d’efectius, perquè la mobilitat siga al més eficaç possible”.

El regidor Carbonell va indicar que des de la Policia Local de València va estar en contacte, de manera directa o canalitzats a través de l’Agència Valenciana de Seguretat i Emergències, amb responsables dels municipis afectats per a saber les seues necessitats. Amb aquestes dades s’han distribuït les patrulles en les poblacions que han requerit la col·laboració. En la comissió d’estudi de la DANA de l’Ajuntament, el comissari principal en cap va valorar que 1.952 agents van participar en les tasques de rescat i ajuda, tant en les pedanies del sud com en la resta de les poblacions afectades. De la mateixa manera, 93 membres de la Policia Local de València que resideixen en altres municipis damnificats van prestar servei en aquestes zones.

Etiquetas
stats