Un nou vídeo demostra que la Generalitat era responsable de vigilar i vigilava el barranc de Poio en la DANA
![Jorge Suárez, subdirector d'Emergències quan assegurava a les 15.10 hores que seguien el barranc de Poio.](https://static.eldiario.es/clip/a2df1c73-0331-4802-9099-5036669ea22b_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
La Generalitat Valenciana, liderada pel seu president Carlos Mazón, basa la seua estratègia de defensa pública i també judicial en el fet que va haver-hi una “apagada informativa” sobre la situació de rambles i rius i que, entre les seues competències, no està la de vigilar els barrancs com el de Poio, que va arrasar des de Xiva la major part de l’Horta Sud. La documentació que ha anat publicant elDiario.es i els testimoniatges dels bombers de la Generalitat que estaven in situ han evidenciat que el Govern valencià no diu la veritat. Un nou vídeo recollit de la cobertura d’À Punt el dia de la DANA evidencia en boca del subdirector d’Emergències, Jorge Suárez, que les competències que nega Mazón són de la Generalitat i que, a més, aquest dia fatídic, “feien seguiments”.
Com es pot comprovar en el vídeo que forma part de l’informatiu de la televisió pública, el subdirector d’Emergències explica a la periodista com està la situació en aquell moment. “Que en aquests moments estiguem centrats en la Plana d’Utiel no significa que hàgem oblidat la Ribera. Tota aquesta pluja que està en capçalera és aquesta pluja que va baixant. Ara fem seguiment de tots els barrancs, que ja hem fet tots els del riu Magre com també el barranc de Poio. És molt important insistir, és una situació greu en què hem d’evitar qualsevol trànsit i evitar qualsevol zona pròxima a un barranc”, assegura Jorge Suárez.
Aquesta declaració deixa clares dues coses. Que el subdirector d’Emergències té clar que les competències de mesurar barrancs és de la Generalitat i que havien fet seguiment del barranc de Poio, com va publicar elDiario.es en exclusiva. Lamentablement, aquest seguiment de què parla Jorge Suárez va finalitzar a les 15 quan la unitat de bombers forestals que vigilava l’escala del també conegut com a barranc de Poio va ser retirat. Uns bombers que van donar compte d’una escala d’aigua de més d’un metre, tot i que la rambla està habitualment seca, i que encara hui continuen sense entendre per què van ser retirats. Amb una comunicació oficial, l’alt càrrec recordava als seus empleats que la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, que dirigeix Vicente Martínez Mus, té “encomanada” la funció de “seguiment de cabals en rius, barrancs, sistemes de regulació i zones inundables”.
“Aquestes funcions es duran a terme a instàncies i de manera coordinada amb el 112CV a través de la Direcció General de Medi Natural i Animal i, en concret, de la Subdirecció General de Protecció Animal, agents mediambientals i Coordinació, que es posarà en contacte amb els caps de servei afectats i s’emetran les instruccions de manera concreta”, explicava Luis Gomis Ferraz. És a dir, els diferents departaments de la Generalitat eren els qui havien de vigilar els barrancs.
En l’entrevista amb À Punt, Jorge Suárez també explica que en aquells moments la màxima preocupació és Utiel, per haver-se desbordat el riu Magre. “Ja hi ha zones inundades. D’ací a una estona es constituirà ací en Emergències un post de comandament (el Centre de Coordinació Operativa Integrat) per a seguir tota l’afecció, tant en la Plana d’Utiel-Requena, com l’afecció en altres zones com la Ribera. Perquè, ja dic, és una afecció global a la Comunitat Valenciana. De tota manera, en aquests moments, on focalitzem és en el canvi que hi ha hagut pel desbordament del riu Magre a la Plana d’Utiel-Requena”, argumenta. Just a les 15 la Generalitat va sol·licitar la presència de la Unitat Militar d’Emergències.
Jorge Suárez és una de les persones clau que podrà explicar a la jutgessa les competències i tot el que va passar el dia de la DANA. De fet, Suárez va ser qui va posar damunt la taula l’ús del sistema d’alerta massiva Es-Alert.
0