Tres investigacions volten els centres valencians que acullen teràpies de conversió a adolescents LGTBI
![El Arzobispado de València, en una imagen de archivo.](https://static.eldiario.es/clip/b81bb574-68eb-4b32-bc82-66081f69c5bb_16-9-discover-aspect-ratio_default_0.jpg)
Dues investigacions penals i una d’administrativa volten les entitats que practiquen les anomenades teràpies de conversió en centres valencians, pràctiques dirigides a modificar l’orientació sexual de les persones. A València, una fundació vinculada a la diòcesi és investigada per la Fiscalia, que també investiga una denúncia contra un professor que presumptament impartia aquestes teràpies, a més de la via administrativa que ha obert el Ministeri d’Igualtat per infraccions de la llei de garantia dels drets de les persones LGTBI. Tots els assenyalats tenen alguna connexió a través d’una sèrie de fundacions catòliques que imparteixen formació a docents en què aborden l’homosexualitat com una patologia.
La Fiscalia Provincial de València ha incoat diligències d’investigació penal arran d’una denúncia presentada per Compromís contra la Fundació Sant Vicent Màrtir de Col·legis Diocesans per fets que, segons l’instructor, podrien ser constitutius dels presumptes delictes d’odi, associació il·lícita i grup criminal. La denúncia relata l’organització de cursos, dirigits a professors “en l’àmbit d’influència de la fundació, en què es transmet una imatge patologitzant i indigna de l’homosexualitat”. En la intervenció, apunta l’escrit, es proposen teràpies “per a tallar les causes d’aquesta sexualitat i permetre als homosexuals recuperar la seua masculinitat o feminitat heterosexual natural”. El fiscal instructor apunta a la “despersonalització i la patologització de la diversitat sexual, promocionant i validant teràpies de conversió”.
Mesos abans la Fiscalia va obrir una altra investigació per aquestes pràctiques, arran d’una denúncia de la Conselleria d’Educació, motivada per un informe de la Inspecció Educativa contra un professor del centre Mare Josefa Campos d’Alaquàs, Federico Mulet.
La inspecció d’Educació va rebre una denúncia el juliol passat contra el professor Mulet, presentada per part de joves, que ara tenen edats entre 20 i 27 anys, que han sigut alumnes d’aquest centre escolar i van patir els fets en els primers cursos de Secundària.
Mulet era al seu torn el director del centre d’orientació familiar Mater Misericordiae de València, un ens que compta amb una quinzena de voluntaris, entre orientadors familiars, psicòlegs, pedagogs, treballadors socials, infermers, metges i juristes. L’arquebisbat va anunciar llavors l’obertura d’una investigació al centre d’orientació familiar, dirigit per aquest professor, per tindre constància de les denúncies per la premsa. En aquest moment van apuntar que el centre d’orientació familiar no és un organisme oficial de la diòcesi, sinó una associació pública de fidels, que té els seus propis estatuts. Aquesta setmana, l’arquebisbe va decidir apartar Mulet de la direcció d’aquest centre d’orientació familiar.
A la Inspecció Educativa també va arribar una denúncia d’un docent associat al centre d’orientació familiar, que imparteix classes de Secundària en el Col·legi Santiago Apòstol de València, al barri de Marxalenes. La denúncia es va enviar en dues ocasions de manera anònima, segons va exposar la coalició Compromís en les Corts Valencianes. En un dels seus llibres, el professor considera que “tot xiquet, en l’interior, anhela ser home. Cal ajudar-lo perquè demostre que ja ho és”, la masculinitat i la feminitat són “un do”, que “necessiten un acompanyament adequat per a madurar” en la infància i l’autodeterminació de gènere és “una fal·làcia”, perquè ja ve determinat per naturalesa.
El Col·legi Diocesà Santiago Apòstol va emetre un comunicat en què desmenteix “amb total contundència” que en el centre “s’haja pogut fer cap acció com les anomenades ‘teràpies’” i afig que “mai s’ha permés cap mena de discriminació o assetjament, siga per la causa que fora”.
La coalició Compromís també va assenyalar una responsable de formació de la fundació Sant Vicent Màrtir per postulats homòfobs. El partit sosté que la responsable d’orientació, terapeuta que s’encarrega de formació al professorat de la Fundació Sant Vicent Màrtir i a càrrec de l’associació Verdad y Libertad planteja postulats homòfobs que s’enquadren en les teràpies de conversió.
En 2019 la Direcció General d’Igualtat de la Generalitat Valenciana va investigar l’associació Verdad y Libertad per les pràctiques denunciades per elDiario.es. Segons la documentació recaptada per aquest diari, en els cursos homòfobs i prohibits per la llei LGTBi se sancionaven les “recaigudes” dels joves i s’establia que “cada pelada té un preu”. La investigació va acabar arxivada perquè cap de les persones que van acudir a declarar van ratificar la denúncia.
Investigació del Ministeri d’Igualtat
D’altra banda, el Ministeri d’Igualtat ha obert un expedient sancionador arran de la denúncia presentada per l’Associació contra les Teràpies de Conversió contra set diòcesis espanyoles, entre les quals la valenciana, per acollir aquesta men de pràctiques dirigides a intentar modificar l’orientació sexual o la identitat de gènere. La denúncia de l’associació exposa que en diverses diòcesis espanyoles s’imparteixen cursos i tallers de conversió sexual per a persones LGTBI+.
La denúncia és per la “comissió activa” o per omissió d’infraccions administratives “molt greus” de la Llei 4/2023 per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, que per primera vegada a escala estatal persegueix “la promoció o la pràctica” d’aquesta mena de mètodes o programes “amb independència del consentiment que pogueren haver prestat” les seues víctimes o els seus representants legals. Ho considera la norma una infracció molt greu amb multes que van des de 10.001 a 150.000 euros. Igualtat treballa amb el Ministeri de Justícia perquè aquestes teràpies siguen un delicte concret.
0