Una màfia d'extorsió immobiliària i un gerent sota sospita: la història insòlita d'un hotel 'okupat' de Mallorca
LLEGIR EN CASTELLÀ
A 71 quilòmetres de Palma, l'aparthotel Sol i Mar ha estat testimoni d'una escena insòlita: aprofitant que les instal·lacions es troben tancades per temporada baixa, una desena de persones hi van irrompre i s'hi van atrinxerar a les habitacions, causant nombrosos desperfectes i emportant-se diversos materials. Van ser suficients quatre dies perquè totes elles abandonessin l'hotel a canvi, segons les investigacions, de no ser denunciades. Durant aquest lapse de temps, la propietat de l'hotel va posar al focus l'administrador del negoci, acusant-lo d'instigar els intrusos a entrar dins l'immoble amb l'objectiu d'eludir el pagament de gairebé 250.000 euros que, segons els propietaris, els deu. L'administrador, no obstant, nega rotundament aquestes manifestacions.
Miquel Deyà, que administra l'hotel sobre la base d'un contracte d'arrendament pel qual paga mensualment, assegura haver defensat els drets de la propietat “com si fossin els propis”. De fet, després de sortir a la llum les acusacions de l'empresa propietària, Apartamentos Sol y Mar, l'advocat de Deyà va remetre un comunicat en què titlla de “calumnioses” les “insidioses manifestacions relatives que pogués haver estat una maniobra” del seu client per obtenir beneficis o drets d'algun tipus sobre la propietat. Tal com assevera, l'administrador “ha executat totes les accions preventives i executives per evitar la usurpació de l'edifici”.
Deyà lamenta que s'estigui “desviant” el “veritable objecte de debat social sobre la indefensió dels propietaris davant de la usurpació d'immobles” i, en declaracions a elDiario.es, assegura que el que més “li dol” és “l'escrutini ” que, assegura, està travessant la seva família. “I quan dic 'em dol' és una paraula que no arriba a abastar tot el que sento”, incideix.
La Guàrdia Civil ha centrat les seves investigacions en la denúncia interposada per l'administrador arran de l''okupació' de l'immoble, així com en la presentada pels intrusos per suposades coaccions, i després ha obert diligències en què informa que, efectivament , l'establiment va ser ocupat il·legalment. Fonts de l'Institut Armat necessiten aquest mitjà que ja han remès els fets a un Jutjat de Manacor i assenyalen que és així com actuen altres vegades, com en el cas de l'allargament d'un habitatge. D'acord amb les informacions publicades pel diari Última Hora, els investigadors policials creuen que una màfia dedicada a l'extorsió immobiliària estaria darrere de l'okupació del Sol i Mar.
Diversos dies després dels fets, la repercussió dels quals va començar a augmentar amb el pas de les jornades, només tres treballadors fan tasques de manteniment a l'aparthotel. L'establiment es troba situat a la zona més turística de Cala Bona, al nord-est de Mallorca, la imatge del qual contrasta amb el tràfec de l'estiu. En plena temporada baixa, els hotels estan tancats i, juntament amb ells, la major part de bars i discoteques. La platja respira buida i només uns veïns caminen pels carrers d'aquest nucli d'uns 1.200 habitants.
“Hem hagut de canviar tots els bombins”
A les portes del Sol i Mar, un dels treballadors que es troba a cura del mateix treu el cap per la porta principal, però no vol que se'l fotografiï ni que la premsa accedeixi al recinte. Al fons s'aprecien algunes de les pintades deixades pels okupes: “Viva Cali”, es llegeix. “Hem hagut de canviar tots els bombins perquè es van emportar totes les claus i hem hagut d'obrir totes les portes sense la clau. Hem tingut molta feina”, comenta l'empleat.
L'operari explica que tot va començar quan, coincidint amb la final de la Supercopa, va saltar l'alarma de l'establiment i, de seguida, van acudir diverses patrulles de la Guàrdia Civil. “Quan vaig arribar hi havia cinc o sis persones a dins. S'havien emportat força material, cables, peces de llautó, de fontaneria, martells i berbiquins”, relata, evitant entrar en més detalls.
Tot just uns residents caminen pels voltants. Alguns es presten a comentar què va ser el que van veure: “Visc a penes uns metres de l'establiment. Em vaig espantar quan vaig començar a escoltar sirenes i en treure el cap al balcó vaig veure que havia vingut la Guàrdia Civil perquè havien okupat el Sol i Mar”, comenta el Josep, veí de tota la vida de Cala Bona. “Hem arribat a un límit que la gent té por”, comenta un altre resident.
La notorietat del cas va arribar al punt màxim quan els hotelers van donar la veu d'alarma davant el temor que el succés fos replicat en altres instal·lacions turístiques. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), emparant-se en la defensa de la propietat privada, va mostrar la seva “màxima preocupació” i va reclamar a l'Administració un marc regulador que “deslegitimi” aquest tipus de “conducta delictiva”. En boca de la seva vicepresidenta executiva, María José Aguiló, l'entitat, que aglutina les grans empreses del sector a l'illa -no així a l'aparthotel Sol i Mar-, va recalcar que l'Administració pública disposa dels seus mecanismes per “atendre les persones que tenen necessitats” i ha afirmat que “no es pot consentir la violació de la propietat privada”.
El conseller de Turisme acudeix a l'establiment
Tot just un dia després que els hotelers denunciessin la situació que estava travessant el Sol i Mar, fins a les instal·lacions es va desplaçar el conseller balear de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, que va parlar amb els llogaters que havien aplanat l'establiment i els va instar a acudir als serveis socials. Durant la seva visita, el conseller va traslladar el seu suport als propietaris i treballadors afectats i, especialment, a l'administrador de l'aparhotel, Miquel Deyà. declaracions als mitjans a la sortida de l'establiment, el responsable de Turisme ha assenyalat que els serveis socials estan per atendre les persones que ho necessiten i que “la solució no pot ser 'okupar' una propietat”.
El cas, però, va fer un tomb el cap de setmana passat, quan la propietat de l'establiment, en mans de l'empresa Apartamentos Sol y Mar, es va desmarcar de Deyà, l'empresari que explota l'hotel a través de la mercantil Marbel Can Pastilla SL, acusant-lo d'instigar els 'okupes' a irrompre a les instal·lacions amb l'objectiu d'eludir el deute de prop de 250.000 euros que mantindria amb els propietaris. Segons Última Hora, els propietaris assenyalaven que Deyà, “lluny de ser la veritable víctima de l'okupació, és un 'inquiokupa'”, atès que “va reaparèixer amb una ocupació sospitosa que coincideix amb l'ocupació que ja va passar temps enrere per part de treballadors als quals no abonava els seus treballs i que va utilitzar perquè nosaltres abonéssim una quantitat com a préstec que tampoc ens ha tornat”.
En realitat, la intenció de la propietat no és altra que la d'instar el desnonament de Deyà arran dels deutes que hi manté, encara que de moment no ha estat reclamat formalment. En declaracions a elDiario.es, l'advocat dels propietaris especifica que l'administrador deu uns 181.000 euros de lloguer per l'arrendament de l'aparthotel, 15.900 en impostos i 51.000 euros arran d'un préstec que va demanar als propietaris per poder fer front a la despesa de les obres dutes a terme per una constructora a dos hotels gestionats per Deyà, entre ells el Sol i Mar. Els treballadors de la constructora van acabar manifestant-se davant de l'aparthotel en protesta per les quantitats deixades d'abonar.
Deyà, que havia estat el primer a denunciar que l'hotel havia estat okupat per una desena de persones, va negar rotundament aquestes manifestacions i, en un comunicat remès a través del seu lletrat, assegura que “mai ha estat rebuda cap reclamació econòmica per part de la propietat” com a “tampoc es té constància que hagi estat interposada demanda de desnonament”. Alhora, subratlla que les quantitats “que es diuen degudes [prop de 250.000 euros] disten molt de la realitat”.
“Vistes les manifestacions de la propietat, l'únic perjudicat ha estat el meu client. Sorprèn molt a aquesta part el comunicat de la propietat, desviant el veritable objecte de debat social sobre la indefensió dels propietaris davant de la usurpació d'immobles. L'atac directe al senyor Deyà per qüestions internes entre arrendador i arrendatari és absolutament gratuït i calumniós”, sentencia, advertint de futures accions judicials i de una exhaustiva investigació dels fets.
D'acord al contracte que ambdues parts -propietat i administrador- van subscriure el 2018, i al que ha tingut accés elDiario.es, l'Ajuntament de Son Servera -municipi a què pertany Cala Bona- havia autoritzat llicència d'obra per a la reforma, ampliació i legalització dels apartaments amb l'objectiu, entre d'altres, de potenciar la desestacionalització de la zona, destinar l'oferta a nous segments de mercat i millorar-ne la qualitat. En el document, Marbel Can Pastilla SL, propietat del gestor de l'aparthotel, es comprometia a dur a terme tots els treballs necessaris a causa d'una “extensa experiència i solvència en l'execució d'obres de reforma i ampliació d'establiments hotelers”. Per això, Apartamentos Sol i Mar cedia en arrendament a Marbel l'explotació del complex.
0