Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Entitats del món del llibre estreten vincles contra la crisi de la DANA: “Hem de fer front comú”

L'AEPV i la Universidad de Guadalajara han signat a la Nau de la Universitat de València un conveni per a destinar 75.000 euros (recaptats en la Feria Internacional del Libro de Guadalajara) a la recuperació del sector del llibre valencià afectat per la DANA.

0

El passat mes de novembre pràcticament totes les entitats del sector editorial posaren el crit en el cel davant la gestió de la Conselleria que comanda José Antonio Rovira Jover, per la falta d’ajudes ordinàries que es donen tots els anys a la difusió del llibre i la lectura. La no convocatòria de les corresponents a l’exercici de 2024 coincidia amb les setmanes després de la DANA que havia deixat al món valencià del llibre en el “en el pitjor moment de la seua història”.

La pitjor errada en el pitjor moment s’entenia aleshores com una estocada quasi mortal al sector. Uns mesos després el Gremi de llibrers confirma que, malgrat tot, hi haurà Fira del Llibre de València aquest any, i se celebrarà del 24 d’abril al 4 de maig. Al mateix temps, altres cites internacionals teixeixen complicitats amb el sector valencià: la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) -en endavant FIL–, principal fira del llibre iberoamericà i la segona més important del món, donarà 75.000 euros al sector del llibre valencià afectat per la DANA.

“Crec que tots els que estem involucrats en aquest sector hem d'estar atents a aquesta mena de situacions, i d'alguna manera fer front comú per a ajudar-nos”, explica a elDiario.es la directora de la FIL, Marisol Schulz. “L’ajuda econòmica de la FIL anirà directament a les editorials, llibreries i biblioteques públiques i escolars afectades per la DANA i és, sens dubte, un suport molt important i un reconeixement de què el sector editorial a més d’un interlocutor vàlid és important dins de l'ecosistema del llibre”, recolza la presidenta de l’Associació d'Editorials del País Valencia -AEPV-, Àfrica Ramírez, que afegeix “però no substitueix unes ajudes públiques estables, ben estructurades i sens dubte necessàries per a enfortir al sector editorial en conjunt, visibilitzar-lo i que continue avançant”.

“El sector ha estat molt afectat, sobretot en aquesta zona de la Comunitat Valenciana, on no sols es van perdre biblioteques, editorials i llibreries, sinó molts altres comerços afins”, enumera Schulz, que va visitar, amb una delegació mexicana, la Torre, Paiporta i el pont de la solidaritat després de la signatura d’un conveni que permetrà l’ajuda facilitat a través de la UV i la Universitat de Guadalajara en un acte celebrat a La Nau. “No va donar temps per a veure més, però amb el que vam veure ens vam poder adonar de la magnitud del desastre. Jo tinc família directa en alguns dels pobles afectats i sé el que ells van viure. La meva mare va néixer a València i continuem tenint família allà. Moltes zones no solament van perdre vides, sinó tota la possibilitat de reprendre l'activitat econòmica, em referisc sobretot als xicotets comerços que continuen tancats”, conta, afectada, la directora de la FIL.

Els editors admeten que veuen la situació “amb molta preocupació”. Àfrica Ramírez explica que, deixant clar que les ajudes directes a les editorials i a les organitzacions van per un altra banda, “la manca de la convocatòria de les ajudes a la Difusió del Llibre i la Lectura 2024 ha deixat el sector en una situació d’incertesa que no només afecta l’àmbit editorial, sinó també la resta del sector”.

Per a l’associació d’editors “a més d’aquestes ajudes, també han quedat pendents les ajudes ordinàries a Fires Internacionals i les de Traducció. Aquestes últimes, com les anteriors, han causat un perjudici directe, ja que funcionen a activitat feta i realitzada, cosa que significa que moltes editorials han assumit unes despeses sense la garantía de rebre el suport previst. Pel que respecta a les ajudes a la Difusió tenen un impacte encara més ampli, perquè afecten directament al teixit associatiu i també corresponen a activitats ja executades en anys anteriors, és a dir participació en fires, activitats en el foment de la lectura i despeses generades per les activitats en les entitats. La no convocatòria posa en risc no només projectes concrets, sinó que també afecten a l’estabilitat i el creixement del sector editorial valencià en conjunt”.

“Òbviament, és un desastre que no té parangó, i que no m'havia tocat vore de manera directa mai. Ho compare, potser, amb el que es va viure a la ciutat de Mèxic en 1985, amb el terratrèmol que va destruir una bona part de la ciutat, i la sensació era que hagués caigut una bomba. Així se sentía, i a Paiporta encara se sent la tristesa en els rostres dels qui ens van acompanyar”, conta Schulz.

“El que vaig veure i el que em van contar persones molt diferents entre sí, és que va ser una cosa que va sorprendre la gent en tots els sentits, i per això també la pèrdua de vides en una situació que podia haver-se evitat, d'haver-se pres les precaucions necessàries, i aquí em referisc a la forma com algunes de les autoritats locals van actuar, segons tinc entès”, opina Schulz. No obstant subratlla l’esforç de FIL per ajudar el sector del llibre i per provar de buscar formes de col·laborar per generar complicitats que reforçen al sector: “És un tema que s'haurà de parlar i tractar de buscar la manera de fer sinergies, i com he dit abans, de fer un front comú”.

Per part de l’AEPV coincideixen en la necessitat de fer front comú. L'Associació està aconseguint “consolidar la presència internacional del sector editorial valencià mitjançant diverses iniciatives i programes. Sabem que és un camí llarg, però que calia recórrer-lo”, diu Ramírez a elDiario.es. La directora de l’AEPV menciona com a exemple el programa europeu Literary Mark que ha permès la participació d'editorials valencianes en nombroses fires europees, a més de les tradicionals cites de Frankfurt, Bolonya i FIL. “Nosaltres sempre hem vist que era important la nostra presència per obrir nous mercats. La professionalitat i el bon treball de les editorials valencianes ha completat el cercle”. Això , “s’ha reflectit en la confiança dipositada per la FIL en l'AEPV per gestionar l’ajuda”. Poc a poc les associacions, cites i entitats uneixen forces per superar una de les etapes més fosques de la seua història recent. 

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats